woensdag 27 november 2013

Birma - Minka Nijhuis (Boek)

*****
Land Van Geheimen
Aangetrokken door het verhaal van een vergeten guerrillaoorlog reist journaliste Minka Nijhuis in 1992 voor het eerst naar de jungle van Birma. Die reis zou het begin worden van een grote fascinatie voor het land en de lotgevallen van de Birmezen die zich verzetten tegen de dictatuur van de generaals.
In Birma. Land van geheimen neemt Nijhuis de lezer mee naar een onbekend Birma: een wereld van inventieve overlevers, die een hoge prijs betalen voor hun overtuigingen, maar hun ongewisse lot veelal met moed en humor bezien.

Recensie(s)

Zeer indringend, aangrijpend relaas over de vaak hopeloze strijd van het Birmese volk voor meer burgerrechten, politieke vrijheden en een betere kwaliteit van leven. Nijhuis heeft vanaf 1992 Birma met grote regelmaat bezocht met een onderbreking van een paar jaar toen zij op verdenking van journalistieke activiteiten het land is uitgezet. Ze heeft met de meest moedige en fascinerende mensen contact gelegd. Ze heeft zowel rondgereisd in het door de junta gedomineerde deel als in de gebieden die door de minderheidsvolkeren worden beheerst en waarin al zo'n vijftig jaar oorlog woedt. Nijhuis is niet kinderachtig: ze is dwars door oorlogsgebied getrokken en heeft vele interne protesten verslagen. Maar elke keer benadrukt ze weer het veel grotere risico dat de Birmezen zelf lopen. Met name de persoonlijke opofferingen van zovelen voor de fundamentele waarden van menselijkheid en democratie laten zo'n diepe indruk achter. Het boek leest als een trein. Het is een persoonlijk ooggetuigenverslag met relevante en heldere politieke, sociale, culturele en historische analyses.

Drs. Catharina B.E. de Koster-Schneider

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/birma/1001004005762879/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten