maandag 25 november 2013

Bolo pretu (zwarte taart) (Kopie)

*****
Bolo pretu is een machtige taart vol vruchten en noten.
Deze taart wordt geserveerd bij belangrijke gebeurtenissen als een bruiloft, doop of eerste communie.

Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Keuken: Antilliaanse keuken
Smaak: Zoet
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Banket

Ingrediënten voor 50 personen
1 onbespoten sinaasappel
1 onbespoten citroen
250 gram rozijnen
250 gram krenten
500 gram pitloze pruimen (750 gr. met pit)
500 gram gekonfijte papaja
500 - 1000 gram dadels
500 - 1000 gram gedroogde vijgen
200 gram walnoten
200 gram cashewnoten
100 gram pinda's
250 gram kandijsuiker
300 gram bruine basterdsuiker
200 gram witte basterdsuiker
5 zakjes vanillesuiker
500 gram roomboter, op kamertemperatuur
15 - 20 eieren
1 pot kersenjam
2 eetlepels cacaopoeder
2 zakjes bakpoeder
2 eetlepels oploskoffie of een grote scheut zeer sterke koffie
1 snuf zout
500 gram bloem
1 fles cognac
1 fles sherry brandy (kersenbrandewijn)

Hulpmiddelen
Pan met een inhoud van 15-20 liter
Zeer grote kom (20 liter)
4 - 5 grote bakvormen
1 rol bakpapier
2 rollen aluminiumfolie

Voorbereiding
Dag 1
Spoel de citroen, sinaasappel, krenten, rozijnen, dadels en vijgen schoon. Snijd de sinaasappel en de citroen met schil en al in 4-en en gooi ze in de pan.
Doe daar de krenten en rozijnen bovenop. Snijd de vijgen en pruimen in twee en doe ze er bij. Ontpit de dadels, snijd ze in de lengte door en gooi ze in de pan.
Doe verder in de pan: de helft van de walnoten en de helft van de cashewnoten, 250 gram kandijsuiker en 100 gram bruine suiker. Voeg 1 liter water toe, zet de pan op het vuur en laat alles een uurtje koken, af en toe omroeren.
Laat de inhoud afkoelen (en geniet van de heerlijke geur in huis!).
Vis de citroen en sinaasappel uit de pan, gooi deze weg.
Pureer de rest van de inhoud van de pan met de staafmixer tot een lobbige pap. Voeg een halve liter brandewijn toe aan de pap en een ruim glas cognac. Roer de drank door de pap, doe de deksel op de pan en zet de pan weg op een rustige plek. Laat de vruchtenpap 2 tot 5 dagen trekken. Langer kan ook, maar dan moet u tussentijds de drank bijvullen.

Bereidingswijze
Dag 3 (of later)
Haal de pan met vruchtenpap weer naar de keuken en voeg 200 gram witte en 200 gram bruine basterdsuiker toe, 5 zakjes vanillesuiker en 500 gram roomboter. Meng alles zorgvuldig door de pap.

Hak de rest van de noten klein in een keukenmachine, of verbrijzel ze door ze in een plastic zak te doen en er met een hamer op te slaan.
Stort de eieren in een ZEER grote kom en klop ze zo schuimig mogelijk.
Meng nu de vruchtenpap door de eieren. Voeg vervolgens toe: een forse lepel kersenjam, 1 ferm glas cognac, 2 eetlepels cacaopoeder, 2 eetlepels oploskoffie of een flinke scheut zeer sterke koffie en de verbrijzelde noten. Roer alles goed door.
Voeg nu de twee zakjes bakpoeder toe en het pond bloem. Meng dit langzaam door de brij, zorg dat er geen klonten ontstaan. Het helpt om de bloem boven de brij te zeven.

Verwarm de oven voor op 150-175ºC (begin met bakken op 175ºC, dan kun je nog terugschakelen!).
Bekleed de 4 bakvormen met bakpapier en vul ze met het beslag. Elke vorm mag hoogstens 3/4 gevuld zijn! Heb je te veel beslag, maak dan een vijfde taart. Knip het overtollige bakpapier weg. Als u een heteluchtoven heeft kunt u meerdere taarten tegelijk bakken; heeft u een ander soort oven dan kunt u het best de taarten 1 voor 1 bakken.
Bak de taart 105-120 minuten. Let op dat hij niet verbrandt - ben je daar bang voor, schakel dan de oven terug naar 150ºC.
Laat de taarten in de vorm een nacht afkoelen.

Dag 4
Haal de taarten uit de bakvormen en verwijder het bakpapier. Leg elke taart op een ruim stuk (dubbelgevouwen) aluminiumfolie. Besprenkel de taarten royaal met cognac en sherry brandy. Pak de taarten nu zo in dat ze niet kunnen lekken en zet ze weg op een droge, koele plaats - maar niet in de koelkast!

In principe kunt u op dag 5 de taart al eten, maar u kunt hem ook langer bewaren - tot enkele maanden! Om de taart goed te houden, moet u elke twee weken hem opnieuw besprenkelen met een glaasje cognac en een glaasje sherry brandy. Geen probleem als alle taarten niet in 1 keer op gaan, dus!

Serveertips
Eventueel kunt u de taart nog versieren met een laag witte glazuur waarop u nootjes en rode gekonfijte kersen plakt.

http://www.smulweb.nl/1369705/koken/recept/Bolo-pretu-zwarte-taart

Geen opmerkingen :

Een reactie posten