woensdag 27 november 2013

De eenzaamheid van de langeafstandsloper - Alan Sillitoe (Boek)

*****
Voor de naamloze verteller in Sillitoe's ultieme hardloopverhaal, een working class hero, is hardlopen een tegenprestatie. Op de tuchtschool waar hij terechtkomt, wordt het victoriaanse ideaal uitgedragen dat hardlopen opvoedende waarde heeft.

Maar aan hem is die les niet besteed. Weliswaar wordt zijn karakter versterkt door de eenzaamheid van het lopen, maar dit inspireert juist tot keiharde weigering. Hij verzet zich tegen de burgermoraal die men hem probeert op te dringen en zijn zelfvertrouwen wordt door het hardlopen steeds groter. Tijdens de wedstrijd komt hij tot een even opzienbarende als bizarre daad die voor zijn leraren een raadsel is, maar voor hem een glorieuze vorm van verzet. De eenzaamheid van de langeafstandsloper is een fascinerend hardloopverhaal en een van de klassieken uit de naoorlogse Engelse literatuur. Met een inleiding van schrijver en hardloper Dirk van Weelden.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Heruitgave van een klassiek geworden novelle uit 1959 (eerder verschenen samen met andere korte verhalen in een gelijknamige bundel). Aan het woord is een rebelse, 17-jarige jongen uit een achterstandswijk in Nottingham die een straf uitzit in een jeugdgevangenis. Hij is boos op alles en iedereen. Tijdens zijn hardlooptrainingen (hij mag uitkomen in een wedstrijd tegen andere jeugdgevangenissen) overdenkt hij zijn leven. Trouw blijven aan zichzelf en wraak nemen op de maatschappij doet hij door de hardloopwedstrijd expres te verliezen. Bijzonder goed geschreven, rauw verhaal. De opstandigheid, branie, uitzichtloosheid en bitterheid van jeugd uit achterstandswijken is van alle tijden. Hardlopen is hier niet alleen een metafoor, het hardlopen zelf en de gevoelens die dat oproept, worden ook heel treffend beschreven, sommige passages worden nu nog op hardloopfora geciteerd. De goede, nieuwe vertaling geeft deze klassieker een fris, eigentijds jasje. Met een uitgebreide inleiding van schrijver/hardloper Dirk van Weelden (24 p.). Alan Sillitoe (Nottingham, 1928) heeft een zelfde achtergrond als de hoofdpersoon in deze bekroonde novelle (verfilmd in 1961) en behoorde tot de Angry Young Men, een Britse literaire stroming uit de jaren vijftig. Gebonden; normale druk.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-eenzaamheid-van-de-langeafstandsloper/1001004006866134/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten