woensdag 27 november 2013

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat - Haruki Murakami (Boek)

In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. Nu onderzoekt hij " na tientallen marathons, triatlons en een groot aantal door de kritiek bejubelde boeken " de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.

Murakami doet openhartig verslag van zijn training, zijn reizen en belevenissen gedurende de voorbereiding op de New York City Marathon van 2005. Hij gunt de lezer een blik op de meest uiteenlopende zaken: van het eurekamoment toen hij besloot schrijver te worden, zijn grootste triomfen en teleurstellingen tot aan zijn passie voor oude lps en de confrontatie met zijn eigen grenzen. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is een feest voor de fans van deze gevierde, maar zeer teruggetrokken schrijver en voor het explosief groeiende aantal liefhebbers van de langeafstandsloop.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De populaire Japanse auteur Haruki Murakami (1949) is een bijzonder verhalen- en romanschrijver, die in deze uitgave een aparte wijze van memoires-schrijven bedrijft. Waarover praat hij als hij over hardlopen praat? Lang niet alleen over hardlopen: de herinneringen die hij ophaalt aan gelopen marathons en (mini)triatlons zijn gelardeerd met bespiegelingen over het schrijven. Zoals hij 'plotseling' begon met hardlopen, zo begon hij plotseling met schrijven. Hij mat zich voor beide disciplines een streng regime aan dat in beide gevallen vrucht droeg: er volgden vele marathons en romans. Murakami heeft een opsmukloze schrijfstijl die prettig leest. In negen hoofdstukken volgen we de 56-jarige bij zijn voorbereiding op de marathon van New York, we lezen over de 'runners-blues' en over de euforie, dit alles doorspekt met terugblikken op het begin van zijn hardloop- en schrijfcarriere. Een enthousiasmerend boek dat vooral van belang is vanwege het kijkje in de schrijverskeuken. In deze herdruk is een katern met kleurenfoto's toegevoegd. Normale druk.

(NBD|Biblion recensie, Martin de Jong)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/waarover-ik-praat-als-ik-over-hardlopen-praat/1001004010216779/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten