donderdag 28 november 2013

De groene hemel + DVD | Bert Ydema (Boek)Winnaar van Het lintje van de boekverkoper 2009
Verstedelijking, internet, MSN en Hyves… de samenleving verandert razendsnel. Kinderen verliezen in rap tempo hun band met de natuur. In het boek en de film De Groene Hemel vertelt Bert Ydema hoe we kinderen weer kunnen betrekken bij de natuur. Op school in de schooltuin en thuis in je achtertuin of op de vensterbank. Een idyllisch en tegelijkertijd praktisch boek waarin de schooltuin wordt vertaald naar de achtertuin. Voor iedereen die het belang ziet van natuuronderwijs.

Bert Ydema heeft ruim 40 jaar als natuuronderwijzer lesgegeven op een schooltuin in Amsterdam. Zijn enthousiasme en liefde voor de natuur heeft hij op vele duizenden kinderen overgebracht.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De auteur staat bekend als een 'groene' onderwijzer. Hij is in staat kinderen liefde voor de natuur en daarmee het leven zelf bij te brengen. Na een televisiefilm over zijn werk, is nu dit boek plus bijbehorende dvd verschenen, waarin kinderen duidelijk wordt gemaakt dat voedsel zelf is te telen. Het boek omvat twee delen. In het eerste deel worden de basisprincipes van het tuinieren uiteengezet: werkzaamheden als spitten, zaaien, wieden en oogsten komen onder andere aan bod. Het tweede deel 'Eten uit de tuin' is hierop een logisch vervolg. Is er eenmaal geoogst, dan moet er ook wat mee worden gedaan. Daarom worden er recepten van aardappelsoep tot ovenschotels gegeven. Op de dvd staat de documentaire film die Roel van Dalen gemaakt heeft over het leven van Ydema en zijn lessen over de natuur. De uitgave is overzichtelijk en heeft een mooie lay-out met heldere kleurenfoto's. Tot slot een kort register. Een aanwinst voor onderwijzend personeel en (groot)ouders die hun (klein)kinderen respect en liefde voor de moestuin willen bijbrengen.

(NBD|Biblion recensie, Amieke van der Eyk)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-groene-hemel-dvd/1001004005964379/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten