donderdag 28 november 2013

Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin - Bert Ydema & Yvonne de Munck-de Glas (Boek)

Met onze drukke levens is er steeds minder plaats en tijd om de natuur dicht bij huis te ontdekken, terwijl dit zo belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. 'Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin'is een eigentijds doeboek, waarin Bert op enthousiaste wijze kinderen zijn kennis over de natuur en hun eigen tuin wil bijbrengen. Het boek volgt de twaalf maanden van het jaar en staat vol wetenswaardigheden, opdrachten en tips. Zo gaan ze op zoek naar vogels, maken ze een eigen nestkastje en leren ze het aanleggen van een heuse moestuin.

- Vervolg op het succesvolle boek 'De groene hemel', dat in 2009 'het lintje van de boekverkoper' heeft ontvangen
- Natuur-doeboek voor (groot)ouders met kinderen
- Ontdek de waarde van de natuur in de achtertuin
- wetenswaardigheden, activiteiten en tuintips
- Beleef de natuur het hele jaar rond
- Smakelijke recepten voor en door kinderen met groenten uit eigen tuin

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In januari de vogeltjes voeren, in februari tuinbonen zaaien, in maart kan er van alles geplant worden en in april krijgen de bijen een hotel en wanneer de lezer elke maand de temperatuur meet, komt er een prachtige grafiek. De auteur is bekend geworden door de documentaire 'De groene hemel' en het gelijknamige boek* over zijn werk als schooltuinbegeleider. In dit tuinboek vertelt hij per maand, in aparte tekstkaders met tuinwerk, denkwerk (praktische proefjes en onderzoekjes) en keukenwerk (eenvoudige recepten), wat er in de tuin te doen is. Speelse lay-out met veel (ook paginagrote) kleurenfoto's, verschillende lettertypes en -groottes, kleuraccenten en speelse kaders en icoontjes. Bedoeld voor jonge lezers, maar de uitleg is veelal zo beknopt dat voorkennis nodig is. De kleurenfoto's geven soms weinig uitleg. Ook is de informatie wat willekeurig geordend; de tekst springt bijvoorbeeld van moestuin naar een heg planten. Er wordt uitgegaan van een grote tuin; het boek biedt weinig structurele hulp en stimulans bij het opstarten, afbakenen en beheren van een eigen tuintje voor de jonge lezer. Meer geschikt als naslagwerk en doeboek voor ideetjes voor kleine tuinprojecten. Met kalenderposter** en register. Voor ca. 8 t/m 12 jaar, waarbij enige begeleiding wellicht wenselijk is.

(NBD|Biblion recensie, Jacolien Zwart)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/met-meester-bert-op-ontdekkingstocht-door-je-tuin/1001004007506654/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten