dinsdag 26 november 2013

De kunst van het ouder worden - Joep Dohmen & J. Baars (Boek)

*****
de grote filosofen over ouderdom
In de laatste 150 jaar is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen jong te blijven of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten?
Recensie(s)

Na een thematische inleiding presenteren de samenstellers iets meer dan vijftig teksten van gerenommeerde auteurs over de/hun ouderdom en de wijze om ermee om te gaan. Deze bronnenverzameling begint met auteurs uit de klassieke oudheid en loopt over middeleeuwen en renaissance, moderne tijd en de twintigste eeuw tot zeven teksten van hedendaagse auteurs. De teksten zijn zowel uit het oeuvre van vakwijsgeren als van vrijere denkers en literatoren. De middeleeuwen, en met name de theologische en mystieke teksten uit die periode, zijn opmerkelijk ondervertegenwoordigd, waardoor het perspectief op een vaak gethematiseerd verband tussen ouderdom en hiernamaals uit het perspectief verdwijnt. De relatie tussen ouderdom en dood laat zich natuurlijk niet ontkennen en krijgt dan ook wel aandacht; volgens de redacteuren verdringt de aandacht van filosofen voor de dood dan ook die voor de ouderdom. De bundel geeft een minimum aan thematisch kader bij het onderwerp en laat de teksten voor zichzelf spreken. Als bronnenboek uiterst bruikbaar, maar onvolledig.

dr. P.A.A.H.M. v. Gennip

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-kunst-van-het-ouder-worden/1001004011232421/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten