donderdag 28 november 2013

De lont aan de wereld - Rudi Rotthier (Boek)

*****
een reis door Pakistan
Het is moeilijk om positief nieuws over Pakistan te vinden. Aanslagen, straatgeweld, een aardbeving, een weergaloze overstroming, alomtegenwoordige corruptie waarin de natie mijnheer tien procent tot president heeft verheven, de eeuwige dreiging van een staatsgreep. Barack Obama noemde een grensdeel van het land het gevaarlijkste gebied ter wereld. Pakistan is een organisatorische en politieke puinhoop waarin nog altijd feodale heren heersen over lijdzame onderdanen, en mensen geneigd zijn eerder in complotten te geloven dan in evidenties.
Rudi Rotthier keerde na twintig jaar naar Pakistan terug. Hij reisde eerst behoedzaam, want op elke straathoek kan een aanslag gebeuren of een kidnapper klaarstaan. Maar al vrij snel werd hij overweldigd door een offensief van agressieve gastvrijheid. Bewoners willen laten zien dat ze niet in de bakermat van het wereldterrorisme leven, dat ze het soefisme, of Bollywood, of cricket, genegen zijn, en niet de taliban. Tegelijk lijken ze vaak geen verweer te hebben tegen extremistische religie, tegen maulanas en moeftis die met een innemende glimlach hun giftige boodschap verspreiden.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De auteur, Vlaams journalist/reiziger, geeft in vijftien verhalen, die deels eerder verschenen in het Vlaamse nieuwsmagazine Knack, een beeld van het huidige Pakistan. Ontmoetingen met mensen, religie en cultuur, gastvrijheid, afstand tot de westerse cultuur. Doordat de auteur zelf geen Urdu of andere inheemse taal beheerst, spelen tussenpersonen (tolk, gids, chauffeur) in het boek een belangrijke rol. Onbegrip, dubbelzinnigheid en afstand zijn daardoor sterk aanwezig. Toch veel aandacht voor het leven van de 'gewone' Pakistaan, en ook goede feitelijke informatie over de geschiedenis, politiek en samenleving. Vereist enige voorkennis, maar is voor de geschoolde en in niet-westerse zaken geinteresseerde lezer een boeiend, maar niet altijd gemakkelijk boek. Goed leesbaar, geschreven in de vorm van persoonlijke ontmoetingen en gesprekken. Niet bedoeld en geschikt als reisgids. Kaartjes, woordenlijst, geschiedenis, statistieken.

(NBD|Biblion recensie, Dr. B.J.S. Hoetjes)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-lont-aan-de-wereld/1001004010934868/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten