donderdag 28 november 2013

Een perspectief voor Papoea - Kaisiëpo Msn, Viktor & Campschreur, Willem (Boek)

het verhaal van mijn leven en mijn strijd

Viktor Kaisiepo (1948-2010) was een vooraanstaande Papoealeider, een charismatische man die prachtig geïnspireerd kon vertellen over zijn levenslange strijd voor de rechten van de Papoeas. Viktor was een onbezorgde jongen van 14 jaar toen hij in 1962 naar Nederland kwam, het jaar dat Nederlands Nieuw-Guinea via de Verenigde Naties aan Indonesie werd overgedragen. Hij vertelt vol humor en met talloze anekdotes en beeldspraken over de moeizame gewenning op school en in zijn werk. Langzaam maar zeker probeert hij te ontsnappen aan de strikte en gesloten Papoeagemeenschap. De bitterheid van zijn vader en diens generatie over het verlies van Papoea weerhoudt hem er aanvankelijk van om politiek actief te worden. Als hij zich daarvan weet los te maken en gaat samenwerken met organisaties als Amnesty International en het Komitee Indonesie raakt hij toch intensief betrokken bij de Papoeazaak. Rond 1980 raakt hij gegrepen door de mogelijkheden om de strijd van de Papoeas te verbinden met de rechten van Inheemse Volken. Hij verandert van politieke actievoerder in een internationale inheemse lobbyist bij de organen van de Verenigde Naties. Hij krijgt belangrijke functies in Papoea na de val van de Soehartodictatuur en ontwikkelt een nieuw perspectief voor het werken aan de toekomst van Papoea. Een perspectief dat in dit boek met een groot persoonlijk positivisme en politiek optimisme door hem wordt uitgedragen.

Viktor Kaisiepo overleed op 31 januari 2010 na een ernstige ziekte. In de laatste maanden van zijn leven vertelde hij zijn levensverhaal aan Willem Campschreur die het in boekvorm optekende.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Het leven van Viktor Kaisiepo (1948-2010) valt uiteen in drie delen. Tot zijn veertiende woonde hij op Nederlands Nieuw-Guinea als zoon van een lid van de Nieuw-Guinea Raad. Na de aftocht van de Nederlanders in 1962 vertrekt ook de familie Kaisiepo naar Nederland. Daar zetten vader en zoon zich - elk op eigen wijze - in voor de Papoeazaak. Vader Markus is een van drie Papoea-presidenten in ballingschap, zoon Viktor lobbyist voor de strijd van de inheemse volken bij de Verenigde Naties. Na de dood van Soeharto begint een nieuwe fase als Kaisiepo weer naar Papoea kan reizen en zich direct laat inspireren door de strijd op het eiland zelf. Het verhaal van de inmiddels ernstige zieke Kaisiepo is chronologisch door Willem Campschreur vastgelegd. Hun samenwerking heeft een vlot geschreven boek met interessante analyses opgeleverd. Via zijn boek draagt hij de boodschap uit om te kiezen voor een andere aanpak van de Papoeazaak: gedraag je niet als slachtoffer, maar doe iets positiefs voor Papoea! Een boek dat iedereen die interesse heeft voor Nieuw-Guinea van begin tot eind zal boeien. Met talrijke foto's in kleur en zwart-wit.

(NBD|Biblion recensie, Drs. J. van Zijverden)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/een-perspectief-voor-papoea/1001004010202385/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten