donderdag 28 november 2013

Krachtige karakters (Boek)

*****
16 Chinees-Nederlandse vrouwen aan het woord

Krachtige Karakters wordt uitgegeven door de Vereniging Nederland China (VNC) omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de eerste Chinezen zich in Nederland vestigden en ter gelegenheid van het 35-jarige bestaan van het kwartaaltijdschrift China Nu. Hoofdredacteur van China Nu, Guido van Oss, portretteerde Chinees-Nederlandse vrouwen met uiteenlopende beroepen, achtergronden en passies. In zijn interviews geeft hij een zo volledig mogelijk beeld van de geïnterviewden. Daarbij gaat het vooral om de diepere drijfveren waarom deze Chinese vrouwen hier in Nederland willen werken en leven.

Interessante vragen waarop door geportretteerden antwoord wordt gegeven zijn: waarom zijn ze in Nederland gaan werken en wonen, hoe houden ze zich zo ver van hun moederland staande, wat vinden ze van het leven in Nederland, welke levenslessen hebben ze geleerd en over welke bergen en dalen verloopt hun integratie.

De portretten maken duidelijk wat deze Chinees-Nederlandse vrouwen beweegt. Voor wat voor opgaven staan vooral de uit China gemigreerde vrouwen in een land zo ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving aan het andere einde van de wereld.

Het bestaande vooroordeel dat Chinezen gesloten zijn en hun leven zoveel mogelijk afgeschermd houden van de buitenwereld wordt met deze vaak openhartige portretten danig weersproken.

Eindredactrice van de Volkskrant, de Chinees- Nederlandse Pay-Uun Hiu, verzorgde het voorwoord en is eveneens geportretteerd. Onder de geportretteerden vindt u verder de Chinees-Nederlandse schrijfsters Lulu Wang en Yuhong Gong, een danseres, een zangeres, een maatschappelijk werkster, een tolk-vertaalster, een guasha-therapeute, een advocate, een zakenvrouw, een wetenschappelijk onderzoekster, enkele studentes en politica Mei Li Vos. Ook bevat het boek een portret over een Chinees slachtoffer van mensensmokkel.

Krachtige Karakters, levensverhalen van Chinees-Nederlandse vrouwen, 136 pagina’s, illustraties in zwart/wit, €14,95
ISBN nr: 978-90-9025668-9
Het boek is te bestellen bij de Vereniging Nederland China (VNC)
Meer informatie: http://krachtigekarakters.webs.com

Geen opmerkingen :

Een reactie posten