zaterdag 23 november 2013

Eenvoudig opvoeden - Kim John Payne (Boek)

 *****
door de kracht van eenvoud worden je kinderen rustiger, gelukkiger en zekerder

In de hedendaagse jachtige maatschappij hebben kinderen te veel spullen, te veel keuzes en te weinig vrije tijd. De internationaal befaamde gezinstherapeut Kim John Payne helpt ouders bij het terugwinnen van de ruimte en vrijheid die kinderen nodig hebben voor de ontplooiing van hun unieke persoonlijkheid. Eenvoudig opvoeden geeft hiervoor inspiratie en ideeën, zoals:
- Organiseer de thuissituatie: zorg voor weinig spullen en een opgeruimd huis; verminder de overlast aan geluiden, straling en zintuiglijke prikkels. - Stel ritmes en rituelen in, bijvoorbeeld ontspannen gezamenlijke maaltijden en slaaprituelen.
- Neem pauzes op in het rooster. Zorg voor regelmatige perioden van rust.
- Beperk het gebruik van de media. Maak een tijdschema voor de computer- en tv-tijd van je kinderen en beperk zo de eindeloze stroom aan informatie en prikkels.
Als manifest ter bescherming van de 'onschuld van de jeugd' is "Eenvoudig opvoeden" een overtuigende gids, die laat zien dat het invoeren van nieuwe ritmes een weldadig effect heeft op het welzijn en de ontwikkeling van je kinderen.
Recensie(s)

Het moderne gezin rust op vier pijlers: te veel spullen, te veel keuzes, te veel informatie en te weinig tijd. De auteur, een gerenommeerd gezinstherapeut, betoogt dat kinderen daardoor overvoerd en overprikkeld raken, wat een gezonde ontwikkeling en ontplooiing van hun persoonlijkheid in de weg staat. Hij laat zien hoe ouders het leven van hun kinderen kunnen vereenvoudigen door de overdaad aan speelgoed te beperken, meer rust en ritme in te bouwen in de dagelijkse bezigheden, beeldschermgebruik aan banden te leggen en kinderen niet te belasten met informatie waarvoor ze nog te jong zijn. Voor wie al bekend is met het fenomeen 'slow parenting' biedt dit boek vooral (h) erkenning. Voor andere ouders kan het een eyeopener zijn, die praktische handvatten biedt om over te schakelen naar een minder hectisch en materieel ingesteld gezinsleven. De Amerikaanse voorbeelden zijn soms een tikkeltje extreem naar Nederlandse maatstaven. Een uitstekend boek over 'slow parenting', dat al een aantal jaren een trend is. Wel wat minder breed van insteek dan de titels van Carl Honoré en Tom Hodgkinson over dit onderwerp.<br/><br/>Jacqueline Wouda

http://www.bol.com/nl/p/eenvoudig-opvoeden/9200000008317409/
›  Meer...

Geen opmerkingen :

Een reactie posten