zaterdag 23 november 2013

Financiële Opvoeding voor je Kinderen: 3 Do’s en 3 Dont’s (Overig)

****
Wil jij je kinderen meer informatie geven op financieel gebied? Wij geven je 3 do’s en 3 dont’s om ze te leren hoe ze zelf verantwoordelijk worden voor hun financiën!

De 3 Do’s

1. Geef je kinderen verantwoordelijkheid

Leer je kind al op een jonge leeftijd met geld omgaan. Door ze deze verantwoordelijkheid toe te kennen, zullen ze minder snel in de financiële problemen komen. Een begin is om je kind zakgeld te geven. Hiermee leren ze met geld omgaan, doordat ze keuzes moeten maken (sparen, snoep kopen, kleding etc.).

2. Bekijk hoe sparen meer zekerheid brengt

Door spaardoelen te stellen leert je kind om geld apart te zetten en dus geld te reserveren. Dit is belangrijk, zodat ze leren dat niet zomaar alles mogelijk is om te krijgen of om te kopen.

3. Leer ze inzicht te hebben in hun inkomsten en uitgaven

Het ligt er een beetje aan hoe oud je kinderen zijn, maar als ze eindeloos blijven zeuren of ze nieuwe kleren mogen en je wilt en kunt het geld deze maand echt niet missen, laat ze dan via een vaste lasten overzicht inzien (download hier gratis), dat het deze maand financieel echt niet mogelijk is. Gespecificeerd rekeningen hoeven ze natuurlijk niet te zien, maar door in grote lijnen aan te geven waar al het geld naartoe gaat zullen ze waarschijnlijk meer begrip tonen voor de situatie.

De 3 Dont’s

1. Laat je schuldgevoel niet de dupe worden

Kinderen kunnen je al snel een schuldgevoel aanpraten, zeker als een vriendje of vriendinnetje uit hun klas iets wel mag of krijgt. Dat het ene vriendje meer zakgeld krijgt, moet er niet toe gaan leiden dat je ook het zakgeld gaat verhogen. Op de website van het Nibud kun je een indicatie vinden voor de hoogte van het zakgeld, maar dit is natuurlijk geen verplichting.

2. Ken jezelf een grens toe in het eindeloos geven

Je kent deze situatie vast: Kinderen die hun nieuwe speelgoed snel zat zijn en direct alweer nieuw speelgoed willen en vaak met succes. Maar waarom? Dit kan ermee te maken hebben dat we onze grens steeds verder leggen. Stel duidelijke grenzen en leer dat ze af en toe eens moeten wachten voordat ze iets nieuws krijgen.

3. Leer dat je kinderen zelf moet afbetalen

Veel kinderen lenen af en toe wel eens geld van hun ouders of van een vriendje. Laat ze er voor zorgen dat ze dit altijd terugbetalen, praat met ze en bespreek samen hoe het terugbetalen gaat verlopen. Bekijk hiernaast samen hoe je voortaan kunt voorkomen dat je kind weer geld leent van iemand.

http://www.stofzuigerzen.nl/geld/financiele-opvoeding-voor-je-kinderen-3-dos-en-3-donts.html
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten