maandag 25 november 2013

Gateau au chocolat (Kopie)

*****
bron: Remco Turel

400 gr. zeer pure choclade; 250 boter; 200 à 250 gram bloem; 400 gr. (of minder naar smaak) fijne suiker of basterdsuiker; 8 eieren zorgvuldig gesplitst; 2 zakjes bakpoeder (= 2 x 16 gram); zout

Oven voorverwarmen op 180o C. Twee cake- of bakblikken dik met boter invetten en met bloem bestuiven of bekleden met bakpapier.

Au bain marie de boter en de chocolade smelten (niet warmer dan ca. 60 á 65 graden - gebruik een kookthermometer) en het bakpoeder bijvoegen. Geleidelijk met zeef bloem toevoegen en mixen. Bloem en poeder kan ook gewoon tegelijk.

Eigelen in een mengkom met de suiker goed mixen. In een vetvrije mengkom (evt. met citroen ontvetten - better safe than sorry) de eiwitten met een snuf zout stijf slaan.

Eigeelmengsel bij het chocolademengsel voegen en doorroeren. Voorzichtig het stijve eiwit door het mengsel vouwen.

stijf geslagen eiwit er doorheen spatelen

 Overdoen in bakblik, ca 30 minuten in de oven en af laten koelen alvorens te storten. (Prik met een mes of pen in de taart om te zien of deze van binnen ook gaar is: natte chocolade terug? Niet gaar! Nog even bakken.)

20 maart 2007
Derde dinsdag van de maand. SlowFood Arnhem-Wageningen komt bijeen. Deze taart heeft diepe indruk gemaakt. Er leek toen even iets niet helemaal te lukken en, ik meen, dat het beslag met de Magimix is gemaakt. (Waarschijnlijk werd de chocolade weer te stijf.) Maar uiteindelijk gelukt.

1 december 2007
Ik heb het recept opgevraagd bij Remco Turel. Want Kooktroep! gaat deze goddelijke taart nog eens maken. Het moet voldoende zijn voor 12 personen, denk ik.

Remco vertelt dat hij het recept zelf heeft samengesteld op grond van diverse recepten van Franse chefs. Hij heeft datgene genomen dat bij iedereen voorkwam, zei hij. En deze grootste gemene deler is zijn eigen recept geworden. Uitstekend Remco!

24 juni 2010
Dit is de lekkerste taart ooit! Ik heb de afgelopen jaren deze taart regelmatig gemaakt. Vandaag hebben we hoog bezoek - ik noem geen namen - èn in de winkel van Chocoweb liggen zakjes met couvertures, kookchocolade van El Rey, de koning onder de chocolades: 73,5%, eko, meer dan fair trade, uit Venezuela. (Klik hier.) Dus 1+1 = taart.

We hebben het recept nog eens onder de loep genomen en verrijkt met stap-voor-stap foto's.

http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3455&cat=

Geen opmerkingen :

Een reactie posten