woensdag 27 november 2013

Hap slik weg - Wansink, B. (Boek)

*****
waarom we altijd meer eten dan we denken of willen
In dit baanbrekende boek laat voedselexpert Brian Wansink zien waarom u zich meestal niet realiseert hoeveel u eet, wat u eet – en waarom u eigenlijk eet.
• Smaakt voedsel van een bekend merk echt lekkerder?
• Hebt u een hekel aan spruitjes omdat uw moeder ze ook niet lekker vond?
• Bepaalt de grootte van uw bord hoeveel honger u hebt?
• Hoeveel zou u eten als uw soepkom telkens stiekem bijgevuld werd?
• Waarom eet u altijd te veel in 'gezonde' restaurants?
Brian Wansink weet alles af van de verborgen drijfveren die ons eetgedrag bepalen. Aan de hand van grappige en slimme experimenten neemt hij ons mee op een fascinerende speurtocht langs de geheimen achter onze eetgewoontes. Welke invloed
heeft de verpakking van etenswaren op wat en hoeveel we eten? Van welke films gaan we sneller eten? Hoe sterk worden we beïnvloed door muziek of door de inrichting van onze eetkamer? Hoe herkennen we de verborgen verleiders die ons
laten dooreten zonder dat we het doorhebben? Waarom mislukken diëten keer op keer? En hoe kunnen we met al deze kennis dit jaar nog vijf of tien kilo afvallen in plaats van aankomen?
Als u Hap slik weg gelezen hebt, zult u nooit meer op dezelfde manier tegen eten aankijken. Dit boek geeft u de feiten die u nodig hebt om gezondere beslissingen te nemen aan de eettafel, in de supermarkt, in de snackbar, op kantoor – overal waar
u uw honger wilt stillen.
Brian Wansink, Ph.D., is als hoogleraar Marketing verbonden aan Cornell University in de Verenigde Staten, waar hij tevens directeur is van het Food and Brand Lab. Hij doceerde eerder onder meer aan Stanford University, de Wharton School van
de Universiteit van Pennsylvania en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Overgewicht is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Publieksinformatie, bewustmakingsprocessen helpen vaak maar tijdelijk. Intussen is afvallen moeilijk. Deze Amerikaanse pyscholoog die eerder onderzoek deed naar voedsel en consumentengedrag, beschrijft in dit boek hoe het mogelijk is geleidelijk af te vallen = bewust eten tot je net genoeg hebt, nooit tot je 'vol' zit. In tien hoofdstukken analyseert hij verborgen verleiders zoals reuzenverpakkingen, grote schalen en borden enz., en geeft hij tips voor veranderingen. Tot slot wordt een aantal (ook in Europa) populaire dieten vergeleken en worden typen eetgedrag benoemd zodat ook daarin gevarenzones kunnen worden herkend. Dit boek verdient een brede aandacht omdat de geschetste problemen zich in iedere westerse welvaartssamenleving voordoen. De auteur richt zich in deze uitgave eigenlijk op twee soorten publiek: voor vakgenoten wil hij zo volledig mogelijk zijn; daar wijst ook het notenapparaat op, maar hij wil ook de gemotiveerde leek met zijn leefregels helpen. Voor de laatste groep is zijn betoog te wijdlopig. Met register.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/hap-slik-weg/1001004004993494/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten