dinsdag 26 november 2013

Het nieuwe stadstuinieren - Celia Brooks Brown

Celia Brooks Brown vertelt in 'Het nieuwe stadstuinieren' over haar ervaringen met groente- en fruitteelt. Het boek is verdeeld in vier seizoenen, en elk seizoen weer in afzonderlijke maanden.

Elke maand begint met een overzicht van wat er op dat moment te zaaien is, maar ook wat er geoogst kan worden. Daarbij geeft de auteur in duidelijke taal de belangrijkste werkzaamheden per periode weer. Elke maand wordt afgesloten met verrukkelijke recepten, gemaakt van de groente en fruit uit de eigen stadstuin.

Celia Brooks Brown heeft met dit boek de logische stap gezet voedsel uit eigen tuin te verwerken in de lekkerste recepten. Ze is in Engeland bekend van televisie en houdt een blog bij over de ontwikkelingen in haar moestuin op www.celiabrooksbrown.com .Recensie(s)

Enkele jaren geleden ontdekte Brooks Brown vlak bij haar woonhuis in Noord-Londen een volkstuingebiedje, waar zij ook een moestuin begon. Ze was al bekend als schrijver van vegetarische kookboeken en voegt nu dit boek over haar nieuwe tuin toe. Het aardige is dat het een combinatie is van enthousiasme en persoonlijk tuinplezier met allerlei wetenswaardigheden over de (soms harde) tuinpraktijk. Na enkele inleidingen over het kweken van groenten en het planten in potten en bakken vertelt ze over een jaar lang stadstuinieren, dat begint met het voorjaar en zo verder elk seizoen tot aan de winter. Elke maand begint met een schematisch overzicht met de te kweken groenten met toelichting, waarna ze vertelt van haar werk in de tuin en haar successsen en tegenslagen. In de marges worden diverse groenten nader besproken, merendeels geschikt voor ons klimaat en varierend van sla en radijs tot venkel en courgettes. Verder zijn diverse vegetarische recepten toegevoegd. Een register besluit dit tuinboek, dat aantrekkelijk is geillustreerd met kleurenfoto's van haar volkstuin en haar planten.

Dr. J. Kroes

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-nieuwe-stadstuinieren/1001004011501991/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten