woensdag 27 november 2013

How the city moved to Mr. Sun - Michiel Hulshof, Daan Roggeveen (Boek)

*****
China’s new megacities
In het documentaire boek How the city moved to Mr Sun – China’s new megacities beschrijven Michiel Hulshof, journalist voor Vrij Nederland en ANP, en Daan Roggeveen, architect, hun twee jaar durende zoektocht naar ontluikende metropolen in het hart van China.

Over het boek
In de komende twintig jaar verhuizen zo'n 300 miljoen Chinese dorpelingen naar de stad, waar ze de grootste stedelijke samenleving vormen die de wereld ooit heeft gezien. Kleine steden in Centraal- en West-China transformeren zich in razend tempo tot gigantische metropolen met miljoenen inwoners. Hoewel ze in omvang concurreren met wereldsteden als Rio de Janeiro, Londen en Moskou voorbijstreven, zijn ze nog vrijwel onbekend in de rest van de wereld.

How the city moved to Mr Sun werpt licht op deze onbeschreven megasteden in het hart van China. Het legt een meedogenloze logica bloot die achter de groei schuilgaat en beschrijft tot in detail de mensen die worden meegezogen in een almaar voortdenderend proces:
Boeren die hun huizen afbreken om hun eigen wolkenkrabbers te bouwen, die op hun beurt weer worden gesloopt door stadsbestuurders onder het mom van de vooruitgang. Architecten, die klagen dat de steden sneller groeien dan zij ze kunnen ontwerpen. En Chinese officials, die opmerkelijk openhartig zijn over de schaduwzijden van het succes.

Het boek tart de bestaande vooroordelen over de Chinese samenleving en werpt de vraag op of China haar triomftocht van baksteen en beton kan omvormen tot een model dat de wereld zal veroveren.

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het BKVB en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Engelse editie
Van dit boek bestaat alleen een Engelstalige editie. Klik op 'English' linksboven op deze pagina voor een uitgebreidere Engelstalige beschrijving.

Auteursinformatie
Journalist Michiel Hulshof en architect Daan Roggeveen leiden het Go West Project, een multidisciplinaire denktank die zich richt op de ontwikkeling van China's ontluikende megasteden.

Michiel Hulshof is China-correspondent voor het weekblad Vrij Nederland en persbureau ANP.
Daan Roggeveen werk als onafhankelijk architect aan verschillende projecten in China en Europa.
Samen hebben ze talloze artikelen en foto-essays geproduceerd voor Nederlandse, Chinese en internationale media. Ze organiseerden tentoonstellingen in Amsterdam, Beijing, Londen, Shanghai en Shenzhen en geven met enige regelmaat lezingen aan de Hong Kong University in Shanghai.

http://www.sunarchitecture.nl/catalogue/categori/architecture/how_the_city_moved_to_mr__sun_9789085068785.html

Geen opmerkingen :

Een reactie posten