donderdag 28 november 2013

Liefde geven, liefde ontvangen - J. Welwood

Waarom ontvangen ons zoveel moeite kost

We beschouwen de liefde als het hoogste goed in ons leven. Desondanks hebben we er in de praktijk veel moeite mee. Met slechte relaties tot gevolg. Hoe komt dit toch?

Volgens John Welwood doordat we leven vanuit onze beschadigingen en niet vanuit onze volmaakte wezenskern. Daardoor gaan minderwaardigheid en gebrekkigheid overheersen, met alle complexen en frustraties van dien.
Vooral in persoonlijke relaties speelt ons dit parten. We verwachten dat de ander ons accepteert zoals we zijn, inclusief onze onvolmaaktheden. Maar zelf kunnen we onze duistere kanten en zelfhaat niet aanvaarden. Volgens Welwood moeten we ze wél onder ogen zien.

Om dat te leren geeft hij oefeningen en voorbeelden. Dan gaan we ervaren dat ons minderwaardigheidsgevoel slechts ingebeeld is en ten onrechte onze essentie overschaduwt. Liefde geven, liefde ontvangen sluit aan op de groeiende belangstelling voor de relatie tussen westerse psychotherapie en oosterse wijsheid.

Dr. John Welwood is klinisch psycholoog, psychotherapeut, leraar en schrijver. Hij praktiseert al 35 jaar het boeddhisme en oosterse contemplatieve denkwijzen, wat een vernieuwende psycho-spirituele aanpak heeft opgeleverd. Zie ook: http://www.johnwelwood.com/

http://www.boekenwarenhuis.nl/boek/liefde-geven-liefde-ontvangen-j-welwood

Geen opmerkingen :

Een reactie posten