donderdag 28 november 2013

Op dezelfde golflengte - Pieternel Dijkstra (Boek)

*****
101 Tips om soepeler te communiceren
Wist je dat er dagelijks zon 16.000 woorden uit onze monden komen? Verbaal communiceren doen we allemaal en continu. En dat is niet vreemd, want mensen zijn van nature sociale dieren; we hebben elkaar nodig om ons prettig te voelen. Maar als we anderen dus kennelijk zo hard nodig hebben, waarom zijn er dan zoveel ergernissen en onbegrip en waarom ruzien we zoveel?
Een belangrijke oorzaak is dat we niet goed en duidelijk communiceren. We zeggen bijvoorbeeld ja terwijl we nee bedoelen of we reageren defensief, bot of we zijn verlegen. Om dat beter te doen is het nodig dat je je bewust wordt van je communicatiestijl.
Op dezelfde golflengte laat je zien hoe je dat doet. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onderscheidt dit boek acht communicatiestijlen, ieder met zijn eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Met de wetenschappelijk onderbouwde test in dit boek ontdek je welke communicatiestijl het beste bij je past en krijg je adviezen om die te versterken. Bovendien helpt de theorie over communicatiestijlen je anderen beter te begrijpen.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Dit boek behandelt hoe je effectiever kunt communiceren, zakelijk zowel als prive. Het beschrijft acht communicatiestijlen, hier genoemd 'golflengten'. Kennis van je eigen stijl en herkenning van andere kunnen het contact met mensen verbeteren. Per golflengte worden 'opletpunten' gegeven. De auteur is zelfstandig psychologe en schrijfster. Zij publiceert in tijdschriften over intermenselijke relaties. Het gemakkelijk leesbare boek is bedoeld voor iedereen die bewuster betrekkingen met anderen wil onderhouden. Aantrekkelijk is de test waarmee de lezer zijn eigen golflengte kan bepalen en die hij ter toetsing door anderen kan laten maken. De uitkomsten zijn een gegarandeerde aanjager voor teambuilding of een ander groepsproces. Vergelijkbaar met 'Onzichtbare interactie : waar het in communicatie werkelijk om draait' van Marie Jose Falke (2010)*, al behandelt zij vooral het zogenoemde energetische niveau dat bepaalt of het met iemand 'klikt'. Beide boeken dragen bij aan doeltreffender gedrag en communicatie. Geschikt voor zelfstudie, maar ook een prima aanvulling op het aanbod van trainingen in sociale vaardigheden.

(NBD|Biblion recensie, Louis Smit)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/op-dezelfde-golflengte/1001004010971006/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten