donderdag 28 november 2013

Over zinnenprikkelende oesters en verslavende chocolade - Eric de Maerteleire (Boek)

*****
de antwoorden op de meest gestelde vragen over voeding
Over voeding doen de vreemdste verhalen de ronde. Op basis van zijn jarenlange ervaring schreef Eric de Maerteleire daarom dit boek, waarin de meest gestelde vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid zijn opgenomen. Het was de auteur immers opgevallen dat heel veel vragen terugkeerden, waardoor de indruk ontstond dat de antwoorden tekortschoten. Dit wordt hier verholpen. De schrijververzoent wetenschappelijke kennis met grote begrijpelijkheid.. Een greep uit de behandelde onderwerpen:- Bestaan er trucjes om af te slanken?- Wat moet je eten voor een actiever libido?- Mogen mensen met jicht geen tomaten eten?- Is een microgolfoven veilig?- Zijn biologische producten beter dan conventionele producten?- Bestaan er voedingsmiddelen met een sterk antikanker-effect?- Bevordert een glaasje melk voor het slapen de nachtrust?- Zijn er producten die remmend werken op de ziekte van Alzheimer of Parkinson? Of op osteoporose?- Is de consumptie van zuivelproducten aan te raden?. Eric de Maerteleire studeerde af als bio-ingenieur aan de Universiteit Gent in 1973 en behaalde een doctoraatsdiploma in 1980. In datzelfde jaar werd hij hoofd van het Gentse Stadslaboratorium,een functie die hij tot december 2010 uitoefende. Beroepshalve analyseerde hij dagelijks voedingsmiddelen. Daaruit ontstond zijn passie voor de relatie tussen voeding en gezondheid.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Over de relatie tussen voeding en gezondheid doen veel verhalen de ronde. De Vlaamse geleerde Eric De Maerteleire behandelt tachtig veelgestelde vragen hierover. Soms worden verhalen bevestigd (gember is goed voor het libido), soms ontkracht (mosselen bevatten veel cholesterol), en soms is zo'n vraag niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden (tomaten zijn niet goed voor mensen met reuma). De Maertelaere neemt de lezer serieus: hij onderbouwt zijn antwoorden met gegevens uit veel wetenschappelijke onderzoeken (deze worden genoemd in de eindnoten). Hoewel hij zijn best heeft gedaan zo leesbaar mogelijk te schrijven, is de tekst door de behandelde materie niet eenvoudig. Hier en daar verhelderen tabellen de informatie, maar er zijn geen illustraties. Het register bevat zoektermen op lichamelijke verschijnselen, gezondheidsproblemen en ziekten, maar niet op ingredient. Een interessant boek voor voedingsdeskundigen en iedereen die het naadje van de kous wil weten over voeding en gezondheid.

(NBD|Biblion recensie, Christianne Muusers)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/over-zinnenprikkelende-oesters-verslavende-chocolade/1001004010722571/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten