donderdag 28 november 2013

Pelgrimeren - Karin Snoep & Nelleke Bos

Onderweg naar Santiago de Compostela. Een inspiratieboek
Waarom maakt de mens een pelgrimstocht? Al eeuwenlang lopen mensen naar Santiago de Compostela. In 2010 zullen dat er nog meer zijn dan anders, omdat de naamdag van de apostel Jacobus dan op zondag valt: een 'heilig' jaar.

Pelgrimeren is een inspiratieboek: wat beweegt je om een pelgrimstocht te maken? Wat kom je onderweg tegen? Wat 'levert' zo'n tocht je op? De zeven thema's vormen de rode draad op reis naar Santiago de Compostela:

- De beslissing
- Afscheid nemen
- Onderweg zijn
- De ontmoetingen
- Loslaten
- Verdieping
- De terugkeer


Aan de hand van interviews met pelgrims die vanuit diverse motieven alleen de tocht gemaakt hebben, worden de zeven thema's besproken. Tot de geïnterviewden behoren o.a. Dick Berlijn, Leoni Jansen, een ex-kankerpatiente en een gepensioneerd bankdirecteur.

Het boek richt zich tot iedereen die nieuwsgierig is naar deze tocht, hetzij om zelf te lopen, hetzij als beleving.

De auteurs zijn betrokken bij de pelgrimsontmoetingsdag 2010

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Enigszins vanuit het toeval, dat een van de auteurs in Haarlem in het huis woont waarvandaan de pelgrims naar Santiago vertrokken en vertrekken, is de belangstelling voor deze reizigers ontstaan: waarom ze te voet of per fiets deze tocht maken. In deze uitgave proberen de auteurs via een aantal interviews met zes meer of minder bekende Nederlanders die de tocht maakten, 'de ziel van de pelgrim te vatten'. Daarnaast bevat het boek een korte inleiding op het pelgrimeren naar Santiago. De teksten van de interviews, geordend naar een zevental verdiepende thema's (beslissing - afscheid - onderweg - ontmoetingen - loslaten - verdieping - terugkeer), worden afgewisseld met talrijke kleurenfoto's, teksten uit reisverslagen, historische wetenswaardigheden, citaten en gedichten. Al met al een inspirerend, maar vooral smaakmakend boek om de pelgrimstocht te maken.

(NBD|Biblion recensie, W.H.J. van Stiphout)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/pelgrimeren/1001004007495367/index.html#product_description

http://www.karinsnoep.nl/
http://nellekebos.nl/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten