donderdag 28 november 2013

Sicilicious - Loes Janssen-Miraglia (Boek)

Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië

In Sicilicious brengt Loes Janssen Miraglia de veelzijdige Siciliaanse keuken, die ruim vijfentwintig eeuwen oud is, in kaart aan de hand van authentieke, streekgebonden recepten, informatie over regionale producten en mythologische, cultuurhistorische, religieuze en folkloristische verhalen.

De Siciliaanse keuken, met Griekse, Romeinse, Arabische, Spaanse en Scandinavische invloeden, is een gevarieerde keuken van tegenstellingen. Eenvoudige boerengerechten als Matarocco (West-Siciliaanse gazpacho) staan tegenover de aristocratische overdaad van Timballo di maccheroni (macaronipastei). Eeuwenoude recepten als Maccu (tuinbonenpuree uit het Romeinse tijdperk), Pasta con le sarde (pasta met sardines uit de tijd van de Arabische overheersing) worden afgewisseld met modernere recepten als Risotto con le fragole (aardbeienrisotto). Uiteraard biedt Sicilicious ook vele authentieke Siciliaanse familierecepten.

De verassend originele recepten (seizoensgebonden en met verse ingrediënten gemaakt), de achtergrondinformatie bij de gerechten of de ingrediënten, de drankadviezen en de zonnige fotografie maken Sicilicious tot een culinaire ontdekkingsreis door het verleden van het fascinerende Italiaanse eiland in het hart van het Middelandse Zeegebied.

Loes Janssen Miraglia woont al jaren op Sicilië. Zowel de teksten als de prachtige foto's zijn van haar hand.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Loes Janssen die met man en zoontje in Catania aan de voet van de Etna woont, schreef dit boeiende boek over de Siciliaanse keuken. Het verzamelen van recepten, veel van haar uitgebreide schoonfamilie was niet altijd eenvoudig: er staat weinig op schrift, men kookt 'op het oog'. Na informatie over de oorsprong van de Siciliaanse keuken met invloeden van de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden en Fransen en over Siciliaanse wijnen volgen de recepten. Die staan op de Italiaanse menuvolgorde: antipasti, primi met recepten voor soepen, rijst en pasta, secondi met recepten voor vis, vlees en groente, contorni, bijgerechten en tot slot: dolci met recepten voor taarten, gebak en ijs. Janssen pretendeert niet het boek over de Siciliaanse keuken te hebben geschreven, maar het is wel een zeer onderhoudend kookboek geworden vooral door de teksten uit de klassieke en Italiaanse letterkunde, volksverhalen, anekdotes die de informatie over veel ingredienten ondersteunen. Enkele recepten zijn hier moeilijk uitvoerbaar door gebrek aan zon of moeilijk te verkrijgen ingredienten zoals pens. Geillustreerd met kleurrijke landschaps- en gerechtfotos, literatuuropgave en alfabetisch receptenregister.

(NBD|Biblion recensie, Toos Verhoeven-van Raamsdonk)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/sicilicious/1001004007514560/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten