maandag 25 november 2013

Spaghettikroketten met tomatensaus (Kopie)

*****
Dit was jarenlang in onze familie het geliefkoosde voorgerecht dat mijn grootmoeder klaarmaakte op nieuwjaarsdag. Daarvan konden we er heel wat naar binnen werken en toch hadden we nog goesting in de volgende gangen in het menu. Deze gewoonte ging verloren omdat ze er niet meer was, maar een aantal jaren geleden heeft haar dochter (mijn tante) dat recept van onder 't stof gehaald. Zij heeft het op haar beurt doorgegeven aan haar kinderen en mij. Hier in Opstal wordt een paar maal per jaar dit recept boven gehaald en dan is het feest, want iedereen is er hier gek op.

Benodigdheden voor +/- 45 a 45 kroketten (afhankelijk van de grootte):
300 gr fijne spaghetti
400 gr gekookte ham
400 gr gemalen kaas
3 eierdooiers
1 l melk
Peper
Nootmuskaat
Kippenpasta
Potje tomatenpuree

Vetstof en vloeiende bloem (roux)
Eiwit en chapelure

Bereiding:

- Spaghetti breken in stukjes van +/- 2 cm, koken en laten uitlekken
- De ham in stukjes van 1 cm op 1 cm snijden

- Maak met de vetstof en de bloem een blanke roux
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en goed blijven roeren (de roux moet heel dik zijn)
- Kruiden met peper, nootmuskaat en kippenpasta
- Lang genoeg roeren om de bloemsmaak te verminderen
- Kom van het vuur nemen !!!
- Gemalen kaas onder roeren
- Eierdooiers onder roeren
- Ham en spaghetti onder roeren
- In een schotel doen, laten afkoelen en nadien kroketten vormen

De tomatensaus bestaat uit een blanke roux, gekleurd met tomatenpuree en gekruid met peper en kippenpasta.

http://opstalsekoker.blogspot.com/

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen