woensdag 27 november 2013

Spanje voorgoed - Madelon Schoemaker (Boek)

*****
portretten van blijvers
Je collega's gedag zeggen, je huis verkopen, je koffers inpakken en ergens anders op de wereld helemaal opnieuw beginnen. Een droom van velen. De avonturiers in dit boek lieten het niet bij dromen en gingen echt. Zij vertrokken naar Spanje. Sommigen op de bonnefooi, anderen na een gedegen voorbereiding.

Zeven boeiende portretten van blijvers, elk met hun eigen verhaal. Over aanpassingsproblemen, cultuurverschillen, heimwee, vrijheid en natuurlijk het weer.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Spanje is een van die landen waar Nederlanders zich graag vestigen. Dit boekje bevat zeven tot acht portretten van Nederlandse paren, gezinnen en alleenstaanden die zich de in de afgelopen 10-12 jaar in dit land hebben gevestigd en ook de intentie hebben er te blijven. De vlot geschreven verhalen vertellen over de levens van deze dertigers en veertigers, soms met kinderen. Biografische gegevens vullen deze verhalen aan. De meesten zijn wel (erg) positief over hun nieuwe land, waar ze de ruimte, het klimaat en het meer relaxte leven roemen. Men werkt er o.a. als ondernemer in de toeristische sector, ontwerper van horecameubelen, softwareontwikkelaar, wijnmaker e.d. De meeste migranten wonen in Catalonie en Andalusie. Sommigen geven migratietips als: leer de taal, verdiep je in de cultuur en bereid je voor op de bureaucratie. Heimwee naar Nederland lijkt geen grote rol te spelen en de aantrekkingskracht van het nieuwe land is (voorlopig) groter. Een overzichtskaart van Spanje en zwart-witfoto's van de auteur vullen de verhalen aan.

(NBD|Biblion recensie, Dr. J. Kroes)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/spanje-voorgoed/1001004010998786/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten