donderdag 28 november 2013

The Netherlands East Indies at the Tropenmuseum - Janneke van Dijk , S. Legene

Description

In dit tweede deel worden specifieke secties van de welbekende etnografische collecties uit Indonesië geïnterpreteerd als koloniale collecties. Als zodanig vertegenwoordigen deze objecten en beelden een bijzondere cultuur van kolonialisme, waarbinnen etnografie en (toegepaste) kunst uit Europa en Zuidoost-Azië in elkaar overlopen. Meer dan een eeuw lang, en vrijwel onopgemerkt, hebben deze objecten en beelden een dynamische rol gespeeld in de totstandkoming van een samenhangende etnografische collectie. Via deze nieuwe interpretatie worden de contouren van uiteenlopende en dikwijls tegengestelde sociale relaties, zoals ze voorkwamen binnen de koloniale samenleving, zichtbaar. In een aantal uitdagende essays geeft een aantal auteurs hun visie vanuit deze benadering en dagen ze het Tropenmuseum uit nog verder te gaan en een internationale discussie te voeren over cultureel erfgoed en de erfenis van koloniale cultuur.

Janneke van Dijk is voormalig conservator fotografische collecties bij het Tropenmuseum en is nu freelance onderzoeker op dit gebied
Susan Legêne is voormalig hoofdconservator bij het Tropenmuseum en tegenwoordig als hoogleraar politieke geschiedenis verbonden aan de Vrije Universteit Amsterdam.
Essays van: Margareta Dorilla, Thomas Lindblad, Elsbeth Locher-Scholten, Pamela Pattynama, Ratna Saptari, Edy Seriese, Harm Stevens en anderen.

Presentatie
Presentatie tijdens de viering van 100 jaar KIT in maart 2010.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2785&title=The-Netherlands-East-Indies-at-the-Tropenmuseum

Geen opmerkingen :

Een reactie posten