donderdag 28 november 2013

Aanpassen! Aanpassen? Aanpassen .... - Vaya Nijhof , Iris Cousijnsen

Een aanzet tot dialoog tussen drie generaties Indische Nederlanders in interview, object en film
In Aanpassen! vertellen Indische Nederlanders van voor de oorlog hoe het hun is vergaan. Wie waren hun ouders, wat deden ze, waar woonden ze in voormalig Nederlands-Indië, hoe was hun leven? Wat heeft de oorlog met hen gedaan, hoe hebben ze hun weg gevonden in Nederland? En wat bleef er, eenmaal hier, over van hun toekomstdromen?


De tien indringende levensverhalen gaan niet over tempo doeloe, maar schilderen wereldgeschiedenis in persoonlijke kleuren. Ze dragen daardoor bij aan een dieper, universeel inzicht in de directe en indirecte gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis als oorlog, zoals de gedwongen keus voor een onbekend vaderland. Wie de verhalen van deze ooggetuigen leest, kan niet anders dan onder de indruk raken van hun overlevingsdrang en hun veerkracht, en zich verwonderen over hun ogenschijnlijk geruisloos integreren. Dit maakt het boek naast een eerbetoon aan, ook een waardevol document voor ouders, kinderen en kleinkinderen.
Achterin het boek is een DVD opgenomen met filmfragmenten van de tweede generatie.
Het boek kwam tot stand in samenwerking met Stichting Nasi Idjo, Indische jongerenorganisatie en met steun van Stichting Het Gebaar.

‘Dit boek is een must voor iedereen die iets wil begrijpen van drie generaties Indische Nederlanders.’ , Dr. Fridus Steijlen, onderzoeker KITLV

Over de auteurs
Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen organiseren vanuit de Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo activiteiten die bijdragen aan het (her)ontdekken van de Indische identiteit, van toen, nu en later.
In ontmoetingen met jonge en oudere Indische Nederlanders constateerden ze een lacune in het delen van ervaringen, gedachten en herinneringen tussen de verschillende generaties, maar ook in het uitdragen van de Indische identiteit in de huidige samenleving. Aanpassen! is een aanzet tot deze dialoog.

Tentoonstelling
De verhalen in het boek zijn een onderdeel van de reizende tentoonstelling Aanpassen! waarin ook de tweede en derde generatie Indische Nederlanders zich uitspreken, in filmbeelden en objecten.
Deze tentoonstelling start op 25 maart 2010 in Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11, Enschede en staat daar tot en met 18 april. Op 25 maart wordt ook het boek gepresenteerd. Aanmelden kan bij stichting Nasi-Idjo.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2821&title=Aanpassen!-Aanpassen%3F-Aanpassen-%26%2346;%26%2346;%26%2346;

Geen opmerkingen :

Een reactie posten