donderdag 28 november 2013

Trouw aan de blanken - F. Dragtenstein

Quassie van Nieuw Timotibo, twist en strijd in de 18e eeuw in Suriname

Quassie van Timotibo, geboren in 1692 in Afrika, verwierf internationale faam door de ontdekking van het geneeskrachtige kruid Quassiebita. Vandaag de dag is deze plant nog steeds een onmisbaar bestanddeel in de farmaceutische industrie. In dit boek worden de handelingen en daden van Quassie belicht, die hem maakten tot de meest omstreden figuur van de bewogen 18e eeuw.
Voor veel Afrikaanse Surinamers werd Quassie door zijn ontdekking en veronderstelde prestaties als geneesheer en ziener hét voorbeeld van de Afrikaan die ondanks slavernij in staat was tot opmerkelijke prestaties. Maar Quassie bleek ook een ultieme verrader en opportunist te zijn. Hij was spion en speciale gezant van het koloniale bestuur in Suriname. Hij bestreed te vuur en te zwaard diegenen die aan de slavernij probeerden te ontsnappen en leverde ze uit aan het koloniaal bestuur. Zo had hij een groot aandeel in de strijd tegen de Boni, een van de meest militante verzetsgroepen uit de Surinaamse geschiedenis.
Dr. Frank Dragtenstein, geboren in Paramaribo, is historicus. Hij is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het NiNsee. Daarnaast is hij docent geschiedenis. Trouw aan de blanken verschijnt in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee)


Geen opmerkingen :

Een reactie posten