maandag 25 november 2013

Vlaamse friet zelf bakken kost een uur maar is super feest! (Kopie)

*****
In welk klein plaatsje je ook komt in België, bijna overal vind je wel de frituur. De bekende Belgische frietzaken. Anders als onze Nederlandse snackbar want bij een frituur koop je echt goede Vlaamse frieten. Bezoek zo'n nostalgische houten frituur midden op het plein, je ziet er bijna geen reclame want kwaliteit is hun wapen (ook al zit er daar kaf onder het koren).
In Nederland nemen we een zak voorbereide aardappelen van een groot fabrikant mee onder de naam friet en dumpen dat in een frituurpan. Vaak weten we niet eens hoe heet deze moet staan. Goede frieten vragen liefde, aandacht en een beetje van je tijd. Het resultaat is echter dat je met je gasten of je gezin enorm kunt genieten van een eenvoudig portie friet op tafel. Nou en of dat een culinair hoogstandje is.

De Vlaamse friet serveer je met echte mayonaise en eventueel mosselen of Mechelse koekoek. Gewoon een flinke schaal Vlaamse Frieten op tafel is al een feest met een schaaltje homemade mayonaise.

Je ingrediënt bepaalt je kwaliteit.

Wie van koken houdt kent zijn ingrediënt. De aardappel in dit geval. Als je frieten gaat bakken is het niet een kwestie van een willekeurige zak aardappelen uit de supermarkt grissen, snijden en binnen 10 minuutjes afbakken. Nee, voor echte frieten neem je bij voorkeur bintjes. Je weet wel die aardappel die we uit de supermarkt verbannen hebben. Omdat je deze aardappel in Nederland nauwelijks meer kan krijgen moet je uitwijken. We nemen dan een licht kruimige aardappel. Denk hierbij aan Berber, Frieslander of Santé. Over het algemeen kun je de zakken met de blauwe kleur uit de supermarkt gebruiken. Je vindt ze niet veel meer, maar haal het liefst je aardappelen bij een echte aardappelboer. Een man met ervaring op dat gebied, hij weet precies wat jij lekker vindt.

Een kruimige aardappel en niet een vastkoker. Neem geen vastkokers voor deze friet. Hoewel vaak gedacht wordt dat je vastkokers nodig hebt. Nee, dat is wel als je aardappeltjes bakt, maar zeker niet als je frieten bakt. In een goede Vlaamse friet zit nou eenmaal veel zetmeel. Kies dus voor een zetmeelrijke aardappel. Je hebt uiteraard ook grote aardappelen nodig.

Het recept, met liefde bereid.

Schil je kruimige, grote aardappelen. Zorg dat ze volledig schoon zijn. Laat geen plekken of knoesten zitten. Snijd de aardappel over de lengte in schijven en snijd de schijven weer in frieten. 1 1/2 centimeter moet je aanhouden. Doe de gesneden frieten in een pan met lauw water. Je zult zien dat het water snel troebel wordt. Dit komt door zetmeel dat uit de aardappel onttrokken wordt. Goed, want hierdoor gaan je patatjes straks niet aan elkaar plakken. Laat vervolgens je frieten heel goed uitlekken. Doe je dit niet dan zal je frituurolie gaan spatten en het is bovendien erg slecht voor je olie.

Dan gaan we bakken. Neem de tijd. Bakken van frieten doen we in 2 etappes. Eerst bakken we de friet voor op 140 graden. We laten ze even rusten en bakken ze vervolgens af op 190 graden.

Het voorbakken:

Verwarm je frituurolie op 140 graden. Bak de frieten in de olie 5 minuten voor tot ze mooi goudgeel zien. De gebakken friet doen we over in een vergiet. Om niet al dat vet in je gootsteen te krijgen is het handig daar een flinke prop keukenpapier op een bord onder te leggen. Laat ze gerust een tijdje in het vergiet liggen. Ze mogen afkoelen, en het vet mag er echt uitdruipen.

Het afbakken:

Verwarm je frituurolie nu op 190 graden. Hierin gaan we de frieten krokant en stevig bakken. Door de hogere temperatuur worden ze mooi krokant zoals dat bij Vlaamse frieten hoort. Bak de frieten nog een 4 a 5 minuten in de olie. Gooi ze weer in het vergiet en laat ze nog heel kort uitlekken. Ze zullen bijna geen vet meer loslaten. Daarna kunnen ze op het bord, geserveerd met echte mayonaise.

Dieet? Even niet!

Sorry voor iedereen die op dieet is, maar echte frieten eet je met echte volvette mayonaise. Ga niet rommelen met halfvolle en light producten. Natuurlijk kun je ze serveren zoals je dat zelf lekker vindt, maar een echte Vlaamse Friet eet je met echte volle mayo. Dat is genieten met een grote G.

http://www.lekkertafelen.nl/recepten/vlaamse-friet-zelf-bakken-kost-een-uur-maar-is-super-feest/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten