donderdag 28 november 2013

Zwarte Hollanders - Ineke van Kessel , A. Japin (Voorwoord)

Afrikaanse soldaten in Nederlands-Indië

Het verhaal van de ruim drieduizend Afrikanen die in de 19de eeuw zijn geworven voor het Nederlands-Indisch leger heeft voor het eerst ruimere bekendheid gekregen door de historische roman van Arthur Japin. De zwarte met het witte hart (1997) gaat over de lotgevallen van de twee Ashanti-prinsen Kwasi Boakye en Kwame Poku.
De twee prinsjes kwamen naar Nederland als gevolg van het verdrag dat koning Willem I had gesloten met de koning van de Ashanti (West-Afrika) over de levering van recruten voor het Oost-Indisch leger. Over de lotgevallen van de Afrikaanse soldaten die scheepgingen naar Nederlands-Indie en hun Indo-Afrikaanse nakomelingen gaat De Zwarte Hollanders. Afrikaanse soldaten in Nederlands-Indië. De Indonesiërs noemden de Afrikanen en hun nakomelingen Belanda Hitam (Zwarte Hollanders).

Tentoonstelling

Op 13 mei 2005 opende het Tropenmuseum Amsterdam de tentoonstelling Zwart in dienst van Oranje. Deze tentoonstelling is daarna gaan reizen en was ook te zien in Museum Bronbeek in Arnhem, in Het Indisch Huis in Den Haag. De tentoonstelling staat nu van 29 september t/m 16 december 2007 in het Moluks Historisch Museum in Utrecht.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten