donderdag 28 november 2013

It’s Kwakoe Time! - H. Reus

De geschiedenis van een Surinaams festival in Nederland

Dit jaar wordt het Kwakoe Zomer Festival voor de 30ste keer gehouden. Het kleine Surinaamse voetbaltoernooi in Amsterdam Zuidoost is uitgegroeid tot een jaarlijks massale multiculturele happening. Voor het boek It’s Kwakoe Time! interviewde Hanne Reus bestuursleden, directeurs, vrijwilligers, politici, bezoekers en andere deelnemers die de historie van het festival van dichtbij hebben meegemaakt. Sportverslaggever Humberto Tan schreef het voorwoord.


Kwakoe Zomer Festival is een succesverhaal, een positieve migrantengeschiedenis. In It's Kwakoe Time! is voor het eerst de geschiedenis van dit festival verwoord in verhalen, foto's en interviews. Het festival in Amsterdam Zuidoost is van een klein Surinaamse voetbaltoernooi uitgegroeid tot een massale multiculturele happening.

In de geschiedenis van het Kwakoe Zomer Festival kan met men een stukje maatschappelijke ontwikkeling zien van Amsterdam, van de Surinaamse gemeenschap in Nederland en van de Nederlandse samenleving. Zo was Kwakoe een maatschappelijk vangnet in de jaren zeventig voor Surinaamse migranten die net in Nederland kwamen, het hart van het pleziercircuit in de Bijlmer tijdens de crisis in de jaren tachtig en een emancipatorisch positief symbool van Surinamers in Nederland in de jaren negentig. Tegenwoordig is Kwakoe als het ideaalbeeld van de multiculturele samenleving een vast onderdeel van de culturele agenda van Nederland. Zelfs CNN meldt wanneer het festival weer begint. Het Kwakoe Zomer Festival kan niet over het hoofd gezien worden.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten