maandag 25 november 2013

5 Recessietips (Overig)

*****
5 tips voor lezende mama’s om de recessie lachend door te komen:

1. Maak gebruik van de ontlezing. Hard maar waar, er liggen soms juweeltjes uit de jeugdliteratuur in het schapje “afgeschreven” van de bibliotheek. Zo heb ik een paar jaar geleden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam voor 2,50 vrijwel het gehele oeuvre van Janosch aangeschaft.

2. Fuck hip. Oud = goedkoop. Op cinema.nl bekeek ik filmjaarlijstjes van 2005 tot en met 2008. Ik had er in totaal 5 gezien. Heerlijk. Ergens in 2011 ga ik, ijs en weder, weekenden lang prachtige films kijken. Goedkoop huren, van vrienden lenen. Niet cool, wel fijn. Er is vast zoiets als een hip kinderboek, maar daar moet je in tijden van recessie echt de grens trekken. Wij lezen veel Robin van Sjoerd Kuyper, Meester Max van Rindert Kromhout en, van voor de eeuwisseling: Knofje. Gewoon uit de bieb…

3. Lees minder (opvoed)tijdschriften. Niet alleen het kopen, maar ook het lezen van tijdschriften is een risico als je cash flow problemen hebt of verwacht. Opvoedtijdschriften en ‘mama glossy’s’ staan op een gedeelde eerste plek met de seniorenbladen als het gaat om het heftige, beledigend rechtstreekse appèl dat gedaan wordt op de lezer als consument. De favoriete zin: ”En daar worden wij hebberig van!”. Voor je het weet, denk je: s*** ja, ik ook! Ik wil ook een aankleedkussen met Marimekko hoes. Oké, n=1, maar als je je erin herkent, beperk je dan tot opvoedboeken of, nog relaxter, je intuitie en inspirerende romans over hele andere zaken. “Good enough parenting” is een 100% beurskrach bestendige opvoedfilosofie.

4. Werkloos? Leestijd! Het is zwaar klote als jij of je partner werkloos raakt. Maar: ik heb al meerdere mama’s en papa’s gehoord die hopen dat parttime werken nu wel bespreekbaar wordt. Of: die stiekum bidden dat manlief op straat (lees: achter het aanrecht) komt te staan. Ik heb in elk geval uit voorzorg vast de hele jaargang 2008 van het consuminder tijdschrift Genoeg besteld. Je weet nooit…

5. Ga niet handwerken. Handwerken is vet overgewaardeerd. Het is geweldig dat sommige mensen mooie dingen zelf maken. Door een samenzwering van bij punt 3 genoemde bladen denken we dat we dat nu allemaal moeten kunnen. Laat de gedachte los dat je voor je dochter een gehaakt overgooiertje met bijpassende slofjes gaat maken of dat je kraamcadeautjes gaat customizen met letters van restjes stof. Als je een type bent om iets met restjes stof te doen zou er dan niet ergens in je huis al een mandje moeten zijn met….restjes stof? Laat je dus niets wijsmaken door mensen die zeggen dat zelfmaken een goede consumindertip is. Hoeveel kost jij per minuut? Het wordt duur, vruchteloos, frustrerend gepruts. Koop tweedehands, shop goedkoop en ruil met vriendinnen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten