donderdag 28 november 2013

Een sjtetl in de tropen - Jeannette van Ditzhuijzen

De Asjkenazische gemeenschap op Curaçao

In de jaren twintig van de vorige eeuw ontvluchtten veel Joden de armoede en het antisemitisme in het oosten van Europa. Eigenlijk wilden ze naar Amerika, maar de toegang tot dat land werd door quotaregelingen bemoeilijkt. Vanaf 1926 kwamen Asjkenazische Joden, vooral afkomstig uit toenmalig Polen en Roemenië, aan op Curaçao.

Zij werden door hun Sefardische geloofsgenoten aanvankelijk niet met open armen ontvangen. Desondanks hadden ze zich binnen vijftien jaar een stevige economische positie op het eiland verworven. Vooral de jaren na de Tweede Wereldoorlog vormden de hoogtijdagen van de Asjkenazische gemeenschap op Curaçao. Ze bezaten inmiddels de meerderheid van de winkels in Punda en hadden onderling een zeer hechte band. Het tropische Curaçao leek in bepaalde opzichten op een kleine sjtetl: een Oost-Europese stad waar veel, soms zelfs uitsluitend Joden wonen.

In de loop der jaren zijn veel Asjkenazische Joden weer vertrokken. Tegenwoordig wonen nog maar iets meer dan honderd Asjkenaziem op het eiland. Maar allemaal herinneren ze zich nog het sjtetl-gevoel uit de tweede helft van de twintigste eeuw, dat Jeannette van Ditzhuijzen in Een sjtetl in de tropen heeft opgetekend, aan de hand van vele interviews en uitvoerig archiefonderzoek. Het boek is rijk geïllustreerd.
Uitgegeven in samenwerking met het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

In de media

Jeannette van Ditzhuijzen heeft met dit [...] boek een standaardwerk afgeleverd over een tot nu toe onderbelicht deel van de Curaçaos-Joodse geschiedenis. Het boek staat boordevol dramatische, interessante, nostalgische en opzienbarende anekdotes die het tot een prettig leesbaar en zeer informatief boek maken. Nieuw Israelietisch Weekblad, 12 februari 2010

Een sjtetl in de tropen is mooi uitgegeven met een harde kaft en veel illustraties, goed geschreven en bevat tal van persoonlijke getuigenissen. Een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in de geschiedenis van Curaçao, de joodse gemeenschap op Curaçao in het algemeen, en de Asjkenazische gemeenschap in het bijzonder. Amigoe, 10 februari 2010

Auteur
Jeannette van Ditzhuijzen woonde van 1990 tot 1994 op Curaçao waar ze bij de lokale krant de Amigoe werkte. Sindsdien komt zij regelmatig terug om voor Nederlandse kranten en tijdschriften over Curaçao te schrijven. Ze schreef daarnaast diverse boeken over Curaçao en de andere eilanden. Van Ditzhuijzen woont in Almelo en werkt als freelance journalist.


Boekpresentatie

Op 9 februari om 9.00 uur wordt in Curaçao het eerste exemplaar overhandigd aan gouverneur Frits Goedgedrag. Op 18 februari vindt de presentatie in Nederland plaats van 17.00-19.00 uur in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam, waar Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen dhr. Marcel van der Plank het boek in ontvangst zal nemen. Gevolgd door diapresentatie met veel (historisch) beeld door Jeannette van Ditzhuijzen. Beide presentaties zijn op uitnodiging toegankelijk.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2779&title=Een-sjtetl-in-de-tropen

Geen opmerkingen :

Een reactie posten