donderdag 28 november 2013

Schaafijs en wilde bussen - Chandra van Binnendijk , Paul Faber , Tammo Schuringa

Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde zich in Suriname, met name in de hoofdstad Paramaribo, een verrassende vorm van popular art. Op de particuliere ‘wilde’ bussen, en op schaafijskarretjes werden schilderingen en teksten aangebracht, gaandeweg met een steeds uitbundiger uitstraling.
In dezelfde periode maakten reclameschilders een vergelijkbare ontwikkeling door. Anno 2010 bloeien deze vormen van straatkunst in Paramaribo als nooit tevoren.
Honderden bussen vormen een rijdende tentoonstelling met afbeeldingen van afro-amerikaanse en Indiase sterren, treinen, trompetten en fraai gekalligrafeerde teksten; schaafijskarren geven kleurige accenten in het straatbeeld en complete gebouwen worden ingepakt in enorme hyperrealistische reclameschilderingen. Schaafijs en wilde bussen geeft een overdonderende impressie van deze informele en weinig bekende kunstexplosie, reconstrueert daarbij de geschiedenis en stelt de belangrijkste makers aan u voor.Tentoonstelling

Van 12 maart tot eind april een grote tentoonstelling met thema 'Straatkunst in Suriname' in Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam, Suriname. De tentoonstelling reist daarna naar Nederland en is te zien in:
Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, Amsterdam van 4 juni t/m 21 augustus
Heden, Den Haag in september/oktober
CBK Rotterdam in november/december

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2776&title=Schaafijs-en-wilde-bussen

Geen opmerkingen :

Een reactie posten