donderdag 28 november 2013

Kind aan de ketting - Aspha Bijnaar

Opgroeien in slavernij, toen en nu

In Suriname en op de Nederlandse Antillen en Aruba hebben tot 1863 honderdduizenden slaven gewerkt op suiker-, koffie- en katoenplantages, in zoutpannen en in de huishouding. Daar waren ook kinderen bij; veel meer dan tot voor kort werd aangenomen. In de eerste delen van het boek ‘Kind aan de ketting’ gaan onderzoekers in op de omstandigheden waaronder deze kinderen opgroeiden.
Officieel is de slavernij overal ter wereld al lang afgeschaft. Toch leven vandaag nog miljoenen kinderen in een toestand van slavernij. In het laatste deel van deze publicatie gaan onderzoekers in op de huidige vormen van (gedwongen) kinderarbeid.
Het boek kwam uit in samenwerking met NiNsee (Nationaal instituut voor Nederlands slavernijverleden en erfenis).

Auteurs

Het boek staat onder redactie van dr. Aspha Bijnaar, sociologe en als onderzoeker werkzaam bij het NiNsee. Bijdragen in de bundel zijn van: dr. Aspha Bijnaar (NiNsee), dr. Dienke Hondius (Vrije Universiteit), prof. Alex van Stipriaan Luïscius (Erasmus Universiteit en KIT), Elise Verheij (COS Zuid-Holland), Ronald Donk (Stichting OONC), dr. Rose Mary Allen (Universiteit Nederlandse Antillen en Allen Social Research and Consultancy), Luc Alofs (Instituto Pedagogico Aruba), prof. Wim Rutgers (Universiteit Nederlandse Antillen, IOL), Jaimie McIntyre (MA Kunstgeschiedenis UvA), Mercita M. Coronel (publicist), prof. Kristoffel Lieten (Universiteit van Amsterdam, IISG en IREWOC), Sarah de Vos (IREWOC) en dr. Birendra Raj Giri (Open University Milton Keynes).Boekpresentatie

Het boek werd op donderdag 12 maart 2010 gepresenteerd bij NiNsee.

Tentoonstelling
Het boek kwam uit naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling die nog tot eind augustus 2010 staat in het NiNsee, Linnaeusstraat 35F, Amsterdam. Deze is geopend van do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2780&title=Kind-aan-de-ketting

Geen opmerkingen :

Een reactie posten