donderdag 28 november 2013

Kunst van overleven - Alex van Stipriaan , Thomas Polime

Marroncultuur uit Suriname

Marrons behoren tot de oudste bevolkingsgroepen van Suriname. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die sinds de zeventiende eeuw de plantageslavernij ontvluchtten en een onafhankelijk bestaan in het Surinaamse binnenland opbouwden. Hun cultuur werd bekend vanwege het prachtige houtsnijwerk en textiel en de zeer Afrikaans aandoende muziek en dans. Dat alles lijkt de laatste decennia snel te verdwijnen. Veel Marrons zijn – vaak door traumatische omstandigheden gedwongen – verhuisd naar Paramaribo, buurland Frans Guyana en Nederland. De meerderheid woont nu niet meer in het traditionele woongebied. Dat kan hun cultuur niet onberoerd laten.

De centrale vraag in dit boek is dan ook hoe een kleine cultuur als die van de Marrons overleeft in het tijdperk van globalisering. Historicus en conservator Alex van Stipriaan en marronantropoloog Thomas Polimé vroegen een vijftiental auteurs, waaronder veel Marrons, daarover na te denken. Zij antwoordden daarop aan de hand van verschillende thema’s als historische ontwikkelingen, sociale en religieuze veranderingen, man-vrouwverhoudingen, jongeren, muziek, migratie, onderwijs en de exploitatie van het Surinaamse binnenland, waar de Marrons letterlijk op goud zitten.
Maar dit boek beschrijft en bevraagt niet alleen, het laat ook zien. Mooie foto’s tonen kunst en cultuur van de Marrons, onder meer uit de prachtige Marroncollectie van het Tropenmuseum. Ruim honderd illustraties laten zien dat historische kracht en moderne dynamiek elkaar niet uitsluiten.

Auteurs

Het boek staat onder redactie van Alex van Stipriaan en Thomas Polime. Bijdragen van: Erna Aviankoi, Ken Bilby, Vinije Haabo, Marieke Heemskerk, Wim Hoogbergen, Carlo Hoop, Rivke Jaffe,Wensley Misiedjan, Andre Pakosie, Ine Papapoe, Aart Schalkwijk, Marjo de Thije, Diane Vernon.

Tentoonstelling

Verschijnt bij tentoonstelling 'Kunst van overleven' in het Tropenmuseum, Amsterdam van 6 november 2009 t/m 9 mei 2010.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2724&title=Kunst-van-overleven

Geen opmerkingen :

Een reactie posten