zaterdag 23 november 2013

Goedkoop maar gezond eten


Door alle sneeuwval kon ik vandaag niet op werk komen. Gisteren had ik al voorzichtig tegen mijn collega's gezegd dat als alle voorspellingen zouden uitkomen, ik waarschijnlijk een dagje thuis zou blijven. Toen ik vanochtend wakker werd, keek ik uit het raam en de straat was bedolven onder een mooie, witte sneeuwdeken. Het heeft toch iets heel rustgevends en idyllisch zolang je niet op pad moet. Na me snel aan te hebben gekleed, ging ik naar beneden om naar het nieuws op tv te kijken. Oh wat was ik ontzettend blij dat ik de flexibiliteit heb om thuis te kunnen werken. Ondertussen had ik ook van een aantal collega's een mailtje gehad waarbij mij werd aangeraden om vooral lekker thuis te blijven want het was op de wegen geen doorkomen aan. Dus ik heb vanochtend de laptop opgestart en ik heb een paar uur zitten werken aan een beleidsstuk. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe productief ik ben als ik thuis werk. Ik doe in een paar uurtjes meer dan ik op kantoor op een hele dag doe. Ik zou best standaard een dag thuis willen werken. Het scheelt reistijd, ik ben productiever en ik kan ook genieten van de dingen die thuis. Zo heb ik vanmiddag heerlijk een broodje met dochterlief zitten eten en heb ik haar vanochtend uit bed gehaald en samen ontbeten.

Ook heb ik vanmiddag boodschappen gedaan. Er was niet veel meer in huis. Althans er was nog net genoeg om vanavond te eten maar er was verder niets meer in huis voor de lunch. Het was heerlijk rustig in de winkel dus ik vloog met mijn karretjes langs de rekken en ik stond dus vrij snel bij de kassa. Al wachtend kan ik het dan niet laten om te kijken naar de inhoud van de andere karretjes. Iedere keer verbaas ik me weer over de inhoud daarvan. Het is namelijk heel vaak snacks, snoep, frisdrank en kant en klaar zakjes. Als ik dan kijk naar eten waar echt voedingswaarde inzit en waar je een gezonde maaltijd van kan bereiden dan is dat vaak beperkt tot een paar producten. Vaak kun je er niet meer dan 1-2 dagen van eten. Van de snacks en frisdrank kun je wel een week vooruit. In mijn geval kan ik daar dan wel een paar maanden mee vooruit want ik haal dat niet uit in huis zelfs niet voor visite. De visite krijgt eigengemaakte hapjes voorgeschoteld. Meestal vinden ze dat nog leuker ook.

Wat is dat toch met mensen dat ze steeds vaker op gemak terug vallen als het op eten aankomt? Wat is het toch waarom mensen niet meer tijd willen investeren in het bereiden van een gezonde, goede maaltijd? Ik krijg vaak te horen dat ze daar helemaal geen tijd voor hebben. Hoe kun je daar geen tijd voor hebben als je vervolgens wel uren achter de computer of tv kunt zitten? Het is dus maar waar je je prioriteit legt. Overigens hoeft een gezonde maaltijd niet veel tijd te kosten. Een roerbakmaaltijd met verse groente of een pasta van eigengemaakte saus heb je binnen een kwartier tot een half uur op tafel. Een oer-Hollandse pot van aardappels, groente en vlees kost ook echt niet veel bereidtijd. Alleen willen de meeste mensen niet de moeite nemen om de groente of vlees zelf te snijden, of om die gehaktbal zelf te rollen en kiezen ze voor de voorgesneden groente en de voorgekruide gehaktbal of schnitzel. Weten mensen dat voorgesneden groenten in een chloorbadje worden gewassen zodat ze er mooi uit blijven zien in de winkel? Ruik maar eens als je een keer zo'n zakje openmaakt, het ruikt een beetje vreemd. Weten mensen dat al die kruiden in de gehaktbal vol met allerlei toevoegingsmiddelen zitten?

In eerste instantie lijkt het misschien veel werk om alles zelf te maken. Je kunt echter ook zelf gesneden groente in zakjes vriezen. Je hebt dan een voorraadje liggen en je kunt dan precies pakken wat je nodig hebt.
Je kunt door zelf groente voor te snijden ook zelf bepalen wat je in je pastasaus of je roerbakschotel doet. Misschien vind je die paprika of die kool in die zakjes wel helemaal niet lekker maar heb je veel liever prei, wortel of paksoi. Zelf maken en dus zelf kiezen: het opent zo veel mogelijkheden tot variatie en je kunt het helemaal naar jouw smaak zetten.
Ook vlees zelf kruiden is niet moeilijk. Leg een goede basisvoorraad aan kruiden aan die jij lekker vindt en ga daar mee experimenteren in de keuken. Wedden dat je na verloop van tijd de lekkerste zelfgemaakte gehaktbal op tafel zet. En dan laat ik de zelfgemaakte taart en koekjes maar even buiten beschouwing. Als je ergens wilt beginnen, zou ik het doen bij de dagelijkse maaltijd.

Zo denk ik dus vaak als ik de inhoud van de verschillende winkelkarretjes aanschouw. Op werk heb ik hierover wel eens discussies. Ze vinden dat ik ver ga in het zelf maken. Sommigen noemen mij zelfs alternatief hierin. Ik vind mezelf niet extreem. Ik koop ook echt wel eens snacks of snoep. Alleen koop ik het niet in van die grote hoeveelheden. Mijn dochter krijgt ook wel eens een zakje chips en ik geniet daar net zo van mee. Alleen voor haar is dat echt een traktatie. Ze krijgt het hooguit een paar keer in het jaar.

Of het duurder is? Nee ik denk dat ik goedkoper uit ben. Ik plan mijn maaltijden een week vooruit naar aanleiding van de groentetas en dat wat ik nog in huis heb en vervolgens vul ik dat aan. Alleen ik winkel wel met een boodschappenlijstje. Ik winkel hierdoor gerichter en ben minder snel geneigd om impulsaankopen te doen.

Gezond eten hoeft echt niet duurder te zijn. Probeer het eens een maandje en kijk hoe je je voelt. Wellicht dat je dan toch meer geneigd om een lekkere maaltijd helemaal zelf te maken.

http://geldofleven.blogspot.nl/2013/01/goedkoop-maar-gezond-eten.html

Geen opmerkingen :

Een reactie posten