donderdag 28 november 2013

Ik wil gewoon mezelf zijn! - Timothy Bowden & Sandra Bowden

meer zelfvertrouwen met ACT

Veel kinderen hebben last van negatieve gedachten. Dit rijk geillustreerde boek maakt op humoristische wijze duidelijk dat het maar gedachten zijn en dat je wat aan die gedachten moet doen. Hoofdpersoon Holly laat in dit stripboek zien hoe je dat moet doen. Niet door te doen of de nare gedachten er niet zijn of steeds maar met ze in gevecht te gaan, maar door ze ruimte te geven. Ze lijken dan direct een stuk minder angstaanjagend.

Het boek is bestemd voor kinderen van tien jaar tot veertien jaar met een laag zelfbeeld. Daarnaast kan het door zorgprofessionals, docenten en ouders gebruikt worden om hen te leren op basis van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) effectiever om te gaan met de uitdagingen in hun leven.



Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Als Holly 's morgens wakker wordt, voelt ze zich rot: ze heeft buikpijn, hoofdpijn, ze voelt zich gewoon niet goed genoeg. Terwijl ze treurend naar school loopt, komt ze zonder dat ze het merkt op het strand terecht. Daar trekt een meeuw haar aandacht. Holly volgt hem met haar ogen totdat hij niet meer te zien is. Als Holly weer rondkijkt, ziet ze dat ze ineens op een boot zit. Een boot met passagiers: een groep negatieve gedachten, allerlei verschillende (denk)monsters. Holly probeert de monsters van de boot te jagen, maar dat lukt niet. De meeuw komt haar helpen en laat haar zien dat je de monsters beter kunt accepteren, ze kunt benoemen, de ruimte kunt geven terwijl je tegelijkertijd de richting blijft gaan die belangrijk voor je is. Stevige, handzame uitgave (oblong) die het verhaal van Holly in stripverhaal vertelt. Eenvoudige, digitale striptekeningen in felle kleuren maken de negatieve gedachten en de oplossingen (volgens ACT, een vrij nieuwe gedragstherapie) visueel en begrijpelijk. (Professionele) opvoeders kunnen het boek gebruiken om met tieners in gesprek te gaan en deze vooral te laten ervaren dat ze niet de enige zijn met deze 'monsters'. Aanrader voor 'tieners met monsters in hun hoofd' die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Vanaf ca. 12 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Hannelore Rubie)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/ik-wil-gewoon-mezelf-zijn/1001004010208734/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten