donderdag 28 november 2013

Sportgek - Edith Roozendaal

psychologie voor de sporter

Voer de regie over je eigen sportleven. Hoe leer je goed focussen, hoe ga je om met wedstrijdspanning, hoe krijg je de juiste motivatie en het meeste zelfvertrouwen in je sport? LEES DIT BOEK!

Psychologie voor sporters gaat over de psychologische kant van sportprestaties. Techniek, tactiek, training en conditie zijn belangrijk, maar toch zal het lezen van dit boek voor veel sporters een betere investering zijn. Al was het alleen maar omdat aan gericht psychologische training tot nu toe weinig aandacht is besteed. In het boek komen bepaalde beproefde technieken aan bod, en aangevuld met praktijkvoorbeelden en oefeningen wordt duidelijk gemaakt hoe je de principes van de psychologische vaardigheden kunt toepassen in je sport.

Met de informatie over concentratie, omgaan met druk, doelen stellen en psychologische begeleiding kun je jezelf ontwikkelen in alle facetten van je sport.

Edith Rozendaal is sportpsycholoog en geeft mentale training en begeleiding aan topsporters en talenten. Zij studeerde Bewegingswetenschappen en volgde een opleiding aan de Academie voor Lichamelijk Opvoeding. Ook maakt ze deel uit van het bestuur van de Vereniging voor Sportpsychologie (VSPN).Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Topsporters gaan al lang te rade bij psychologen, om hun stress voor en tijdens de wedstrijd te reduceren en hun mentale weerbaarheid te versterken. Al in 1985 verscheen een 'Athletes' guide to mental training'. Deze aanpak is dus niet zo nieuw als de schrijfster van dit boek suggereert. Haar verdienste is wel dat ze ook de grote massa van amateurwedstrijdsporters erbij betrekt en streeft naar een structurele benadering van het mentale aspect in plaats van een incidentele. Ze pleit voor een gerichte training, een systematisch aanleren van mentale vaardigheden, net zoals een gedreven sporter gericht traint op uithouding, weerstand, snelheid en techniek. De amateursporter heeft niet de gewoonte een psycholoog te raadplegen, maar met de theorie en de oefeningen van dit boek kan hij of zij het eigen moreel al een eind opkrikken. De auteur legt uit waar toppers hun extreme motivatie, zelfvertrouwen en concentratie halen. Ze legt uit waarom en welke doelen we moeten stellen, hoe ze meetbaar zijn, hoe we een wedstrijd moeten plannen, hoe we ontspannings- en ademhalingsoefeningen moeten uitvoeren, waarom en hoe we moeten visualiseren, concentratie en gedachten trainen, een mentaal wedstrijdplan opstellen. Ook buiten de sport bruikbaar. Begrijpelijk taalgebruik.

(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/sportgek/1001004010296349/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten