donderdag 28 november 2013

In de schaduw van de tijger - Eithne B. Carlin , Diederick van Goethem

De Indianen van Suriname

Voor de komst van de Europeanen rond 1650 leefden er misschien wel twintig verschillende indiaanse volken op het grondgebied van het huidige Suriname, die allen een verschillende taal spraken en een eigen cultuur kenden. De vestiging van de Europeanen zou hun leven voorgoed veranderen.
In de schaduw van de tijger biedt in woord en beeld actuele informatie over het leven van de acht overgebleven inheemse gemeenschappen in Suriname. Sommige daarvan zijn klein en weinig bekend; dit zijn groepen die diep in het binnenland van Suriname leven.


Ook besteedt de auteur ruime aandacht aan het spirituele wereldbeeld van de indianen, dat door het leven in de natuur radicaal anders is gevormd dan wat wij in de westerse wereld als normaal en logisch zien. De scheiding tussen een materiële en geestelijke wereld, die in het Westen zo sterk aanwezig is, is hen onbekend. In het bos, hun dagelijkse leefomgeving, zijn geestelijke krachten aanwezig waarmee de piaiman – de sjamaan – contact kan maken. Er bestaat niet één wereld maar verschillende werelden die tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. De wereld is niet statisch, maar beweeglijk, en vooral, bezield.

Auteur

Eithne B. Carlin (Noord-Ierland) studeerde aan Trinity College Dublin en promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Keulen met een thesis over So, een uitstervende taal van Uganda. Ze doet sinds 1996 onderzoek naar de Carib- en Arawaktalen van de Guyana's, met name die van Suriname, en is momenteel als docent verbonden aan Leiden University Centre for Linguistics, afdeling Talen en Culturen van Indiaans Amerika.

De foto's in het boek zijn van Diederick van Goethem. Hij studeerde fotografie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch. Hij heeft talrijke tentoonstellingen en grote opdrachten op zijn naam staan. Belangrijkste thema in zijn werk is het landschap.
Kenmerkend voor zijn werk is dat hij ‘het onderwerp laat spreken’. Van Goethem publiceerde eerder fotoboeken over de Biesbosch en de Waddenzee.

Ook verkrijgbaar in het Engels: In the shadow of the tiger.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2671&title=In-de-schaduw-van-de-tijger

Geen opmerkingen :

Een reactie posten