donderdag 28 november 2013

Kijkkasten uit Suriname - Clazien Medendorp , Eveline Sint Nicolaas

De diorama's van Gerrit Schouten

Gerrit Schouten (1779-1839) was de belangrijkste kunstenaar in Suriname in de negentiende eeuw. Hij maakte diorama’s, kijkkasten, die een uniek beeld geven van de kolonie in de tijd vóór de fotografie. In papieren voorstellingen zijn plantagelandschappen, de architectuur van Paramaribo en de leefwijze van verschillende bevolkingsgroepen gedetailleerd uitgewerkt.

Weidse panorama’s geven een beeld van de uitgestrekte plantages, waarop de handelsgewassen suiker, koffie en katoen werden verbouwd. Minutieus uitgewerkte stadsgezichten tonen het bedrijvige oudste deel van Paramaribo vóór de grote stadsbrand van 1821. In voorstellingen van slavendansfeesten verbeeldde Schouten de kleding van de danseressen en de instrumenten van de muzikanten. De diorama’s van Caraïben- en Arowakkendorpen geven een informatieve en verhalende kijk op het dagelijks leven van de inheemsen.
Clazien Medendorp plaatst de kunstwerken in de tijd van hun ontstaan en geeft een handreiking bij het bekijken van de 27 diorama’s die in het boek zijn opgenomen. Deze bevinden zich in diverse musea in Nederland en Suriname.
Een deel van het werk is in 3-D gefotografeerd, waardoor de lezer letterlijk de diorama's binnenstapt. Een bril is bijgeleverd.

Auteurs

Het boek is samengesteld door kunsthistorica Clazien Medendorp. Eerder publiceerde zij Gerrit Schouten (1779-1839). Botanische tekeningen en diorama’s uit Suriname, een overzicht van Schoutens beeldende werk. Daarnaast droeg Eveline Sint Nicolaas bij aan de tekst, zij is conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam.

Tentoonstelling

Het boek verscheen bij een tentoonstelling eind 2008 in het Rijksmuseum in Amsterdam. De vijf getoonde diorama's zullen na de heropening van het Rijksmuseum een plek krijgen in de vaste opstelling.

http://www.kitpublishers.nl/33740/KIT-Publishers/Catalogue?ItemID=2557&title=Kijkkasten-uit-Suriname

Geen opmerkingen :

Een reactie posten