donderdag 28 november 2013

Ketnet kookt... de wereld rond | Hilde Smeesters (Boek)

Cazuela. Briouat. Salame di cioccolato. Brigadeiros. Samboussa. Klinkt een beetje vreemd, maar ook heel lekker, niet? Met dit tweede Ketnet-kook- en knutselboek nemen we je mee op wereldreis. We vroegen mensen van over de hele wereld naar hun favoriete kinderrecept en we gingen op zoek naar de allermooiste knutselspullen uit alle continenten. Terwijl de mafé zachtjes pruttelt op het fornuis, maak jij een griezelig Afrikaans masker... Vraag je ouders waar de keukenspullen staan, zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt en begin dan maar te zwaaien met potten, pannen en pollepels. Vanaf nu ben jij de internationale chef met de wereld aan het puntje van je mes! PS: Dit kookboek vinden je ouders ook vast leuk... Verstop het dus goed!

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Ondanks het feit dat de Vlaamse kinderzender Ketnet (VRT2) geen kook- en doeprogramma's meer uitzendt, verschijnt dit kinderkook- en doeboek wel met het Ketnetlogo. Hierin staan gerechten uit zestien Europese landen (waaronder Turkije), vier uit Noord en Zuid-Amerikaanse landen, acht uit Afrika, vier uit Azie en twee uit Australie. De recepten worden afgewisseld met zeventien leuke knutsels om de tafel of de kamer mee te versieren, mede geinspireerd door een land. Vooraf is er uitleg over keukengerei en ingredienten en worden er handige werktips gegeven. Het is een vrolijk en kleurig kookboek geworden met recepten uit de genoemde landen die goed uitvoerbaar zijn en net even anders dan wat normaal ter tafel komt. Vrolijke collageachtige vormgeving met goed bij de tekst aansluitende kleurenfoto's; de handelingen staan puntsgewijs en met weetjes en tips in gekleurde kaders. De ingredienten zijn over het algemeen in supermarkten verkrijgbaar (al zijn die in Belgie wat beter gesorteerd dan in Nederland) en anders wel in de toko. Geen receptenregister, wel een inhoudsopgave voor in het boek. Deel 1* bevatte 'gewone' Nederlandse recepten. Vanaf ca. 10 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Toos Verhoeven-van Raamsdonk)

Het supercoole Ketnet-Kookboek heeft er een nieuw broertje bij, namelijk Het supercoole Ketnet-Kook- en Knutselboek. Dit tweede boek in de 'Ketnet kookt' reeks staat weer boordevol kook- en knutseltips voor kinderen vanaf 8 jaar.
Het eerste wat opvalt in de vergelijking van de twee boeken is de toevoeging van het woord 'Knutselboek' in de ondertitel. De boekenmakers wekken hiermee de indruk dat het boek een even groot kook- als knutselaanbod bevat. Maar niets is minder waar. Met evenveel knutselingen, maar vier recepten minder dan in het eerste boek, is de verhouding tussen de twee onderwerpen van dit boek wel wat in evenwicht gebracht (17 uitgewerkte knutselideeën en 36 recepten).

Waar het eerste boek de veertig recepten nog onderverdeelde in klassieke hoofstukjes zoals ontbijtjes, kleine hapjes, grote gerechten, zoetigheden, brood, verjaardagstraktaties en feestrecepten voor Sinterklaas, Halloween, Kerst en Pasen, werd voor dit tweede boek een meer thematische aanpak gekozen. In vijf hoofdstukken worden de vijf continenten voorgesteld door middel van recepten en knutselideeën. Toch werd dit mondiale thema niet consequent doorgetrokken in de uitwerking van het boek. De jonge lezer krijgt geen enkele informatie over de continenten en de landen waaruit de recepten en knutselingen werden gesprokkeld en ook een overzichtelijke wereldkaart waarop de locaties aangeduid zijn, ontbreekt. Nochtans is een dergelijke contextualisering spek voor de bek van het doelpubliek.

Na de obligate inleiding met veiligheidsvoorschriften en wat informatie over vreemde ingrediënten en het gebruikte keukenmateriaal, mogen de Belgische wafels het hoofdstuk over Europa op gang trekken. Van daar gaat het naar Scandinavië – met o.a. Zweedse balletjes –en komen we via de Nederlandse snert in Duitsland, Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Italië, Griekenland, Spanje, Turkije (twee recepten), Oostenrijk en Engeland. Op deze reis door Europa zijn twee aanmerkingen te maken. Ten eerste is het gevolgde traject verre van logisch: om van België naar Scandinavië te gaan moet je door Nederland, na Scandinavië kan je direct Duitsland aandoen, om van Tsjechië naar Italië te gaan, passeer je door Oostenrijk enz. Ten tweede is het vreemd dat 'Engeland' wordt gebruikt in de plaats van 'Groot-Brittannïe', en niet 'Holland' in de plaats van 'Nederland'. Als de auteur echt 'Engeland' bedoelt, dan had er evengoed 'Vlaanderen' kunnen staan voor België (hoewel wafels een Brusselse uitvinding zijn). Over de keuze van de landen wordt ook niets gezegd. Waarom bijvoorbeeld Estland of Hongarije ontbreken, toch landen met een zekere culinaire traditie en cultuur, blijft een raadsel. Na Europa worden beide Amerika's (carrot cake, cazuela), Afrika (briouats, mafé)), Azië (koe low kai, pakoras) en Oceanië (sausage roll, anzac biscuits) op een drafje aangedaan. Uit deze vier continenten worden evenveel landen belicht als uit Europa alleen.

De moeilijheidgraad van de recepten varieert van makkelijk over redelijk makkelijk naar niet zo makkelijk en dat wordt met één, twee of drie koksmutsjes aangegeven. De receptuur wordt in goed beheersbare stappen beschreven en het uiteindelijke resultaat wordt aan de hand van een foto geïllustreerd. De recepten worden voorgesteld als de favorieten gerechten van overwegend Belgische kinderen met vreemde roots. Die kinderen worden d.m.v. een beknopte identikit voorgesteld. Daarin is ook plaats geruimd voor wat informatie over het gerecht. De knutselideeën zijn eenvoudig en eenvoudig uit te voeren. Waar de recepten mikken op kinderen vanaf 8 jaar, zijn de knutselingen eerder voor jonge kinderen bedoeld.

Net zoals het eerste Ketnet kookboek is dit een beetje een vreemd boek van een zender die nauwelijks iets met koken doet. Buiten het logo en de doelgroep heeft dit boek dan ook weinig met de kinderzender te maken. Er figureren geen wrappers in en ook de settings hebben niets met televisie te maken. Niettegenstaande al de in deze bespreking opgesomde caveats, biedt dit boek toch een aardige verzameling doe-ideeën voor gretige ketnetters.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Ketnet kookt 2... de wereld rond. Het supercoole Ketnet-Kook- en Knutselboek
Auteur: Hilde Smeesters
Fotografie: Heikki Verdurme, Whitespray & Shutterstock
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-91000
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: vanaf 8 jaar

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/ketnet-kookt-de-wereld-rond/1001004010209210/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten