dinsdag 26 november 2013

Kleur van Geluk - Thomas Verbogt (Boek)

*****
Wat dóé je met de gelukkige momenten in je leven?

Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag loopt Daniël Timmers door de stad waar hij is geboren en opgegroeid. Hij wil door herinneringen dwalen. In het stadspark herkent hij een oude vrouw die in een rolstoel wordt voortgeduwd. Toen hij zeventien was had hij een verhouding met haar waarvan niemand weet mocht hebben, want zij was vijfentwintig jaar ouder, getrouwd en de moeder van een vriendin van hem. Zij herkent hem niet, ze is haar leven vergeten.
Deze confrontatie veroorzaakt bij hem de vraag wat zijn eigen leven betekend heeft, waarom hij zich nooit heeft kunnen overgeven aan geluk, terwijl het geluk hem wel een paar keer omhelsde. Hij moet onderhand ergens thuiskomen en daar blijven.
Kleur van geluk is een filmisch geschreven roman met de melancholieke én lichte toon die zo typerend is voor het literaire werk van Thomas Verbogt.
Recensie(s)

De 60-jarige Daniël Timmer wordt, na de dood van een vriend, geconfronteerd met de vluchtigheid van zijn bestaan. De herinneringen die ze samen deelden, moet hij nu alleen bewaren. Hij denkt terug aan zijn jeugd en realiseert zich hoe de momenten van geluk telkens weer ten einde komen. Een eerste kus met zijn 'soulmate' werd meteen de laatste. Een affaire met een oudere vrouw werd afgebroken toen haar man erachter kwam. In een gesprek met haar dochter beseft hij hoe weinig hij van de vrouw wist. Hij heeft het leven op afstand gehouden door in zijn gedachten te vluchten. Het onderscheid tussen heden en verleden vervaagt, doordat herinneringen telkens – zelfs tijdens gesprekken – opduiken in het verhaal. Als terloops vertelt Verbogt (1952) over zware onderwerpen die deels autobiografisch geïnspireerd zijn. Hij schrijft romans, verhalen, columns en toneelteksten. Zijn toon is sterk introvert en doet denken aan beschouwende schrijvers als Coetzee, al is deze roman eerder psychologisch dan literair van karakter. Een boek om stil van te genieten. Normale druk.<br/><br/>G. de Haan

http://www.bol.com/nl/p/kleur-van-geluk/9200000007376892/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten