donderdag 28 november 2013

Koken voor vrouwen - Jonathan van het Reve & Diederik H. de Jong

(Boek)van diner tot ontbijt
Hoe buig je gastronomische oerdriften om tot hoffelijkheid? Hoe krijg je een vegetarische vrouw weer aan het vlees? Hoe kook je heel vet zonder dat zij het merkt? Mag je praatjes hebben over wijn? Moet het boers of juist verfijnd? Waarom is Jamie Oliver passé?
Van lichte salades tot moddervette botersauzen en van pomme-parisienneboren tot gietijzeren vleesmolens: Koken voor vrouwen biedt alles wat nodig is om vrouwen op culinaire wijze te imponeren.


Diede H. de Jong (Nijverdal, 1982) is souschef in een restaurant in de Amsterdamse Pijp. In 2008 won hij het Amsterdams Studenten Cabaretfestival.

Jonathan van het Reve (Amsterdam, 1983) was vier jaar lang afwasser en hulpkok van Diede. In 2007 schreef hij de novelle De boot en het meisje en momenteel heeft hij wekelijkse columns in Het Parool en Vrij Nederland.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Diede de Jong, souschef in de Amsterdamse Wijnbar Boelen & Boelen, noteert samen met Wijnbar afwasser, hulpkok en schrijver Jonathan van het Reve vijfendertig recepten uit hun repertoire, waarmee ze vooral indruk op vrouwen hebben gemaakt. In een kolderieke dialoog tussen de twee heren, lezen we meer over de aanleiding en het doel van het boekje. Ook lichten de auteurs hier hun recepten toe, geven strategische tips, en bespreken ingredienten die je wel, of juist onder geen beding, moet gebruiken (de nu al klassieke lijst van 'treurige producten', zoals champignons, mais uit blik, elleboogjesmacaroni)). Niet alleen de tekst is erg leuk, maar ook de recepten zijn van een zeldzaam hoog niveau. Ze blinken uit door een elegante eenvoud en zijn nergens aanstellerig of vergezocht. Iedereen kan ze, met voldoende aandacht, makkelijk uitvoeren. De mooie foto's doen denken aan genrestukken uit de Gouden Eeuw. De auteurs zijn in veelzeggende poses vereeuwigd, met steeds een andere beeldschone tafeldame, zoals het hoort. Een aanstekelijk boek met waardevolle recepten. Vanwege Jonathan van het Reve ook voor literatuurliefhebbers interessant (zijn grootvader was de auteur en slavist Karel van het Reve; de schrijver Gerard Reve was derhalve zijn oudoom). Vierkant boekje met steunkleur groen

(NBD|Biblion recensie, Remko Jas)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/koken-voor-vrouwen/1001004010224272/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten