donderdag 28 november 2013

Leve de vrijheid - Tom Hodgkinson

hoe ontkom ik aan de cultuur van het moeten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je naar je werk zou gaan? En waarom de consumentencultuur uit zoveel rotzooi bestaat? Heb je je ooit afgevraagd of er geen betere, vrijere en vrolijker manier van leven bestaat? Als dat zo is dan is dit een boek voor jou.

Met verwijzingen naar de Franse existentialisten, de Britse punks, de Amerikaanse hippies, middeleeuwse denkers en anarchisten geeft de 'ongekroonde koning van de aartsluiaards' Tom Hodgkinson een nieuwe, vrolijke blauwdruk van het moderne leven.
Hij laat zien dat de consumptiemaatschappij niet geleid heeft tot meer vrijheid maar juist tot het tegendeel. Het consumentisme tegengaan en zelf dingen maken is de sleutel voor een vrijer leven. We zijn geen consumenten maar we zijn scheppers. 'Bak brood, stop met klagen, stop met consumeren,' zo moedigt hij ons aan. 'En vooral: weg met de cultuur van het moeten, leef! Wees gelukkig, wees vrij!'
Nadat Tom Hodgkinson ons in zijn bestseller Lof der luiheid de kunst van het nietsdoen heeft geleerd, onderwijst hij ons in Leve de vrijheid hoe we werkelijke vrijheid en geluk kunnen bereiken. We leren hoe we de ketenen van de angst, bureaucratie, schuld, armoede, lelijkheid, verspilling en van zoveel andere zaken kunnen afwerpen. Kleurrijk, vol inzicht, inspirerend, en erudiet – Leve de vrijheid staat vol praktische tips en bevat daarnaast ook veel filosofische overdenkingen. Een verkwikkend bad voor lichaam en geest.Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Dit boek is de opvolger van de bestseller 'Lof der luiheid' (2004)*, Hodgkinsons hartstochtelijke pleidooi voor onthaasting en lanterfanten. In 'Leve de vrijheid' richt maatschappijcriticus Hodgkinson (1968) zich niet alleen tegen het hedendaagse arbeidsethos, maar tegen alles wat onze vrijheid beteugelt: consumentisme, bureaucratie, carrièredrang, verspilling, angst etc. Alles hangt met elkaar samen: 'Angst leidt tot winkelen. Winkelen leidt tot schulden. Schulden leiden weer tot angst.' Toch kan iedereen een vrij leven leiden. Hodgkinson beschouwt de onafhankelijke, anarchistische middeleeuwer die samenwerkte in gilden als het toonbeeld van de vrije mens. Naar die mens moeten we terug. Om zijn boodschap te ondersteunen, schetst hij soms een romantisch naïef beeld van de middeleeuwen. Ook spant hij de ideeën van anarchisten, Franse existentialisten en andere denkers voor zijn karretje. Maar hij schrijft zo soepel en geestig dat je hem dit vergeeft. Sterker nog: zijn ideeën overtuigen. De grootste puritein zal na het lezen van dit boek de dagelijkse realiteit met andere ogen bezien.

(NBD|Biblion recensie, H. Gelens)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/leve-de-vrijheid/1001004004800415/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten