vrijdag 22 november 2013

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en je leven (Overig)

 *****
Vijftien jaar geleden veranderde mijn leven. Ik vroeg mezelf continu af: “Hoe krijg ik wat ik wil? Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Hoe krijg ik leuker werk? Hoe krijg ik betere relaties? Hoe krijg ik meer succes? Hoe krijg ik……” De lijst van dingen die ik nog niet had was eindeloos.

Wat kan ik er aan doen?
Voor die tijd was mijn standaard antwoord: “Dat weet ik niet. Geen idee. Zo is het nu eenmaal. Als ik maar een leukere baan kreeg aangeboden. Als ik maar meer geld had. Maar wat kan ik er aan doen?” En toen, voor het eerst in mijn leven, kwam het inzicht dat alles veranderde. Er kwam een nieuw antwoord:

Het ligt niet aan anderen.
“Het ligt niet aan de omstandigheden. Het ligt niet aan je opvoeding. Het ligt niet aan je afkomst. Het ligt niet aan anderen. Het ligt niet aan de economie. Het ligt niet aan de maatschappij. Het ligt niet aan de belastingen. Het ligt niet aan het weer. Het ligt aan geen van deze dingen. Het ligt aan jou! Als jij iets wilt veranderen, zul je eerst jezelf moeten veranderen!”

Kun je je voorstellen hoe erg ik daarvan schrok? Ik viel bijna van mijn stoel af. Mijn grootste vrees was werkelijkheid geworden: Alleen ikzelf was verantwoordelijk voor mijn leven. Alleen ik was verantwoordelijk voor mijn situatie. Ik kon niemand de schuld geven. Dat was even schrikken!

De oplossing ligt in jezelf.
Regelmatig ontvang ik e-mails en reacties op mijn artikelen. Soms klinken ze zo:

- Anderen doen iets niet goed en daardoor voel ik me slecht.
- Als zij zouden veranderen, dan zou ik me beter voelen.
- Ik denk wel eens dat het nooit zal veranderen.
- Het is ook niet makkelijk tegenwoordig, alles zit tegen.
- Ik weet niet wat ik wil en daardoor doe ik niets.
- Ik hoop dat mijn probleem vanzelf overgaat.

Het is alsof ik mijzelf hoor praten, vijftien jaar geleden. Het probleem met deze uitspraken is dat er nergens verantwoordelijkheid wordt genomen. Nergens wordt gezegd: “Ik ga er iets aan doen.” Het ligt meestal aan omstandigheden buiten iemands macht. Dat blokkeert elke oplossing. Want elke oplossing moet komen van onszelf. Niet van anderen. Niet van de politiek. Niet van de belastingdienst. Van onszelf.

Hoeveel invloed hebben we op onze situatie?
Dat is simpel en tegelijkertijd triest: dan gaat er niets gebeuren. Je kunt nooit iets oplossen wat niet je verantwoordelijkheid is of waar je geen controle over hebt. Je kunt het weer ook niet veranderen. De ene dag is het mooi en de andere dag is het minder. Zo werkt dat kennelijk nu eenmaal.

Door geen verantwoordelijkheid te nemen over onze situatie, missen we iets heel fundamenteels: We hebben veel meer invloed op ons leven dat we denken. We kunnen bijna alles veranderen – als we het echt willen. Maar dan moeten we eerst de verantwoordelijkheid terugnemen. En vervolgens onszelf veranderen. Alle verandering komen van binnenuit. Als wij veranderen, verandert onze wereld met ons mee…

De toverstokjes zijn op.
Ik weet het, verantwoordelijkheid is niet sexy. Het klinkt net zo vervelend als discipline en doorzettingsvermogen. Is er geen gemakkelijker weg? Kan het niet eenvoudiger opgelost worden? Nee, helaas niet. De toverstokjes zijn op – Harry Potter heeft de laatste meegenomen. De uitverkoop is voorbij. Dus jij en ik moeten het op eigen kracht gaan doen…

Neem 100% de verantwoordelijkheid.
Neem de verantwoordelijkheid voor alles in je leven: je relaties, je werk, je gezondheid, je financiën, je succes, je geluk, je tijd, je keuzes, je beslissingen, je zelfvertrouwen, je zorgen, je uitdagingen en je angsten. Voor alles. Honderd procent! Als je herstelt bent van de schok, zal ik je vertellen waar je niet verantwoordelijk voor bent.

Soms gebeuren er dingen die we echt niet hebben gewenst of veroorzaakt: relaties worden verbroken, we worden ziek, we verliezen onze baan. Ik beweer niet dat we alles in ons leven zelf veroorzaken. We zijn niet de enige scheppers van onze situatie. We hebben niet overal controle op. Maar we bepalen wel hoe we reageren op onze situatie. Dat is wel onze verantwoordelijkheid.

Bevrijding.
Kortom, het leven geeft je soms wind mee, soms wind tegen. Dat hebben we niet helemaal in de hand. Maar we kunnen wel de stand van ons zeil bepalen. We kunnen wel bepalen wat we doen met die wind: laten we ons wegblazen of pakken we de paraplu en stappen door?

De verantwoordelijkheid nemen voor alles in je leven is niet makkelijk. Maar het geeft een enorme bevrijding. Als dingen tegen zitten, maak ik me niet meer druk om alles wat buiten mijn macht ligt. Alles waar ik toch geen invloed op heb. Eén vraag is voldoende om me in de goede richting te zetten: “Wat ga ik nu zelf eraan doen?” Met de nadruk op ik, nu, zelf en doen!

Als je eraan toe bent om honderd procent de verantwoordelijkheid te nemen over jezelf en je leven, dan helpt het onderstaande e-boek je om je doelen te bereiken:

Wil jij meer geluk en succes in je leven?
Bestel dan nu het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes omdat je hierin fundamentele inzichten ontdekt voor een gelukkig en succesvol leven. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!
“Dit boek dringt door tot de kern van persoonlijk succes. Een inspirerende eyeopener en een ‘must’ voor je boekenkast. Dit boek is voor iedereen die openstaat voor verandering, maar nog twijfelt over de juiste (snel)weg!”

http://www.newstart.nl/blog/neem-verantwoordelijkheid-voor-jezelf-en-je-leven/
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten