maandag 25 november 2013

Tortellini alla greendelicious (Kopie)

*****
21 juni 2011
Afgelopen zondag bedacht ik een recept voor de vegasite Vegatopia. Geïnspireerd door de bernagieplant, ofwel komkommerkruid, die net in bloei is gekomen, werd het deze heerlijke pasta. Met een vulling van ricotta, het blad van komkommerkruid, wilde rucola, snijbiet en mediterrane kruiden. Mijn Italiaanse jury hier thuis jubelde dat dit gerecht een 10 krijgt! Ik ben zelf erg kritisch, maar inderdaad, dit smaakt niet alleen hemels, je wordt er ook ontzettend vrolijk van als het voor je neus staat. Op en top Italiaans. Op en top buitenlevengevoel!

Wat heb je nodig?

voor twee personen

Voor de pasta

•300 gr bloem ’00′ (Italiaans, koop het bij speciaalzaken, Jumbo of kaaswinkels)
•3 biologische eieren
•zeezout
•eventueel wat olijfolie

Voor de vulling

•bladeren van bernagie, 20 gram, fijn gesneden
•snijbiet (blad en stelen), 40 gram, fijn gesneden
•(wilde) rucola (blad en stelen), 40 gram, fijn gesneden
•totaal 10 gram van de volgende verse kruiden: tijm (blaadjes van de takjes geritst, majoraan en platte peterselie (alleen de blaadjes, fijn gesneden),
•2 blaadjes salie, fijn gesneden
•2 flinke eetlepels ricotta, uitgelekt
•2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas (je kunt ook geitenkaas gebruiken, bijvoorbeeld van een boerderij uit jouw regio)
•1 kleine ui, fijn gesneden
•1 teen knoflook, geperst
•2 eetlepels broodkruim (zelf maken in de keukenmachine van oud wit brood of te koop bij de toko)
•zout, peper
Voor de saus

•biologische roomboter
•zout en peper
Om erbij te serveren

•bloemen van de bernagie
•blaadjes majoraan
•vers geraspte Parmezaanse kaas

1.Maak eerst de vulling. Fruit de ui in wat olijfolie gaar in een koekenpan. Voeg hier de snijbiet, bernagie en rucola aan toe en laat even mee bakken. Voeg vervolgens de kruiden en de knoflook toe. Roer door elkaar en laat op laag vuur even bakken. Zet apart.
2.Roer de ricotta los en voeg er het groenten/kruidenmengsel en de Parmezaanse kaas aan toe. Goed mengen en naar smaak kruiden met zout en peper. Dan het broodkruim. Dat wordt toegevoegd om er een stevige vulling van te maken, dus kijk naar eigen inzicht of dat ook gebeurt. Als het nog niet dik genoeg is, voeg dan nog wat toe. Zet de vulling apart en dek af.
3.Maar vervolgens de pasta. Strooi de bloem in een bergje op een schoon (!) aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Breek daar de eieren in en doe er een snuf zout bij. Begin met kneden en ga door tot het deeg stevig en soepel is door de warmte van je handen. Dat duurt vaak bijna tien minuten! Leg het deeg in plastic folie op het aanrecht en laat even rusten.
4.Snijd een klein stukje van het deeg, leg het op een met bloem bestoven oppervlak en rol het heel voorzichtig en met aandacht uit tot een heel dunne pasta. Je kunt natuurlijk ook de pastamachine gebruiken, maar die blijft bij mij altijd in de kast. Ik geniet van het uitrollen van het deeg, net zolang tot het heel dun is en je je eigen hand er doorheen kunt zien. Steek er rondjes uit met een vormpje of een glas (met scherpe randen).
5.Leg op elk rondje een kleine hoeveelheid vulling, bevochtig de randen aan de bovenkant en vouw en plak voorzichtig dicht. Doe dat zo dat er geen lucht bij kan en er geen gaatjes meer zijn. Vouw elk halve maantje met de uiteinden naar elkaar toe tot je een tortellinivorm hebt.
6.Zet intussen een grote pan met water op en breng aan de kook. Kook de pasta in kleine hoeveelheden gaar, dat duurt meestal tussen de 3 en 6 minuten. Het ligt er een beetje aan hoe dik je pasta nog is. Proef er eentje om te testen, het moet al dente (stevig) maar wel gaar zijn.
7.Verwarm intussen de roomboter op een heel laag vuurtje. Als het ongezouten boter is kun je er wat zout in doen en peper naar smaak.
8.Leg de tortellini voorzichtig in de pan met boter en meng alles. Proef en kijk of je er nog zout en peper overheen moet doen.
9.Maak de borden op met de bloemen van de bernagie en de blaadjes majoraan. Strooi er de kaas overheen en serveer er wat apart bij.
Buon appetito!

Eén reactie
Claudia Reina zegt:
21 juni 2011 om 21:18
Prachtig met die blauwe bloemetjes van Bernagie!

http://www.greendelicious.nl/2011/06/tortellini-alla-greendelicious/

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen