dinsdag 26 november 2013

Vrouwen Zijn Gelijk Aan Mannen - Jessica de Jong (Boek)

*****
Behalve In De Directiekamer
Het gebrek aan topvrouwen ligt niet alleen aan ambitieloze vrouwen, maar ook aan structureel lagere promotiekansen. In Vrouwen zijn gelijk aan Mannen toont Jessica de Jong aan dat onbewuste discriminatie een belangrijk oorzaak is van het glazen plafond. Ze laat met onderzoeken en ervaringen van topvrouwen zien waarom vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven de absolute top niet halen.

Overheid en bedrijfsleven spannen zich al jaren in om de opmars van vrouwen een impuls te geven. Maar de maatregelen zijn vrijblijvend, ondoordacht en ongericht. In een poging de ban te doorbreken gaan vrouwen zichzelf presenteren als geoliede winstmachines. Terwijl de overheersende mannelijke cultuur ongemoeid blijft.

Jessica de Jong (1971) schrijft als journalist over emancipatie. Artikelen en opinies verschenen onder meer in Het Financieele Dagblad, Trouw en de Volkskrant.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De auteur constateert dat vrouwen nagenoeg afwezig zijn in Nederlandse topfuncties en probeert uit te zoeken of vrouwen worden achtergesteld en tegen welke blokkades ze aanlopen. Dus: waarom 'hij' wel en 'zij' geen promotie maakt. Want het verschil in promotiekansen is groot gebleken, terwijl de capaciteiten vergelijkbaar zijn. Speelt discriminatie hier een rol? Zijn het andere factoren? De auteur specificeert en doet uitgebreide onderzoeken en literatuurstudies. Ze haalt in dit boek gesprekken met deskundigen en topvrouwen aan, verwerkt publicaties over dit onderwerp, schetst tal van praktijkvoorbeelden uit het bedrijfsleven (onder meer bedrijfsvoering, rekenvoorbeelden, inventarisaties van vrouwelijke functies, promotiekansen) en toetst het zogenoemde 'diversiteitsbeleid'. Gaandeweg wordt duidelijk dat er in Nederland te weinig aandacht is voor het topvrouwenprobleem. Daarom: concrete suggesties met betrekking tot initiatieven tot verandering/aanpassing door overheid en bedrijfsleven. Aldus geeft de auteur veelzijdig en gedegen bewijs dat er voor werkende vrouwen nog een inhaalslag te maken valt.

(NBD|Biblion recensie, D.M. van Helden-Pol)

http://www.bol.com/nl/p/vrouwen-zijn-gelijk-aan-mannen/1001004010672194/#product_description

http://www.jessicadejong.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten